Майже 100 банків США, врятованих урядом від краху, знову на грані колапсу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Майже 100 банків США, врятованих урядом від краху, знову на грані колапсу

Казна та Політика
1225
Майже 100 американських банків, врятованих федеральним урядом від краху завдяки багатомільярдній програмі викупу проблемних активів (TARP), знов виявилися на межі колапсу. Як повідомила у понеділок газета The Wall Street Journal, лише за літні місяці кількість так званих проблемних банків зросла в США з 86 до 98. Всі разом вони отримали від уряду допомогу у розмірі 4,2 млрд доларів, передає ІТАР-ТАРС.
В рамках TARP, розпочатої восени 2008 року адміністрацією президента Джорджа Буша, уряд скупив у банків, які виявились на межі краху, проблемні активи вартістю в сотні мільярдів доларів. Хоча передбачалося, що програма повинна була допомогти здоровим фінансовим інститутам, що мають досить високі шанси на виживання, останні дані показують, що багато банків з самого початку її дії знаходились у поганому стані. З початку дії програми збанкрутіло 7 банків, що обернулося для федеральної скарбниці збитком в 2,7 млрд доларів.
На думку аналітиків газети, ця статистика говорить про те, що TARP виявилась заходом, який лише тимчасово вирішив проблеми фінансової системи, котра все ще продовжує відчувати на собі наслідки найбільшої банківської кризи за останніх 80 років". "Слабкість деяких банків, що продовжується, загрожує ускладнити вихід зі спаду, - пише The Wall Street Journal. - Через те, що багато банків продовжує лихоманити, як і раніше, відчувається брак кредитів, що позбавляє бізнес можливості розширюватися і наймати нових робітників і службовців. Це у свою чергу позбавляє банки здорових клієнтів, коротше кажучи, створює замкнуте коло".
Першими в рамках програми TARP отримали допомогу 8 великих банків та інших фінансових інститутів, на частку яких припало 125 млрд доларів. Всі вони повністю розплатились із боргами. Тим часом деякі експерти вважають, що не дуже великі банки продовжуватимуть розорятися через відсутність економічного зростання. "Люди перестали звертатися за кредитами, причина цього в тому, що вони по вуха в боргах", - заявив в інтерв'ю газеті професор політичної економіки в коледжі Брауна Марк Блайт. TARP, за його словами, зовсім не переслідувала мету порятунку дрібних банків, а призначалася для боротьби із глобальною системною кризою.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас