Експерт вважає, що ФДМ лукавить — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт вважає, що ФДМ лукавить

Казна та Політика
384
Голова Фонду державного майна України (ФДМУ) Олександр Рябченко намагається ввести громадськість в оману, коментуючи ситуацію із приватизацією держпакету акцій компанії "Міжнародні авіалінії України", вважає аналітик Центру досліджень корпоративних відносин Дмитро Дешин.
Дешин зазначив: "На рес-конференції 21 грудня керівнику Фонду держмайна було поставлено питання - чому ФДМУ не перешкодив внесенню до нового Статуту авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" (МАУ) пункту про переважне право акціонерів на викуп акцій, яке суперечить державним інтересам? У відповідь Рябченко заявив, що для цього потрібно було, аби окрім Фонду дану пропозицію підтримав ще один акціонер МАУ. З юридичної точки зору це не відповідає нормам чинного корпоративного законодавства України. Чи варто сумніватися в тому, що це прекрасно відомо і самому Рябченку".
Експерт нагадав, що у відповідь на зауваження журналістів про те, що подібна новела - про солідарне голосування не менше двох акціонерів - не міститься в жодному старому Законі "Про господарські товариства", ні в новому Законі "Про акціонерні товариства", і, отже, навіть якщо вона є в Статуті МАУ, не діє, Рябченко відповів: "Звичайно ж, закон в даному випадку не повинен працювати. У законі взагалі можна написати все, що завгодно".
Аналітик Центру досліджень корпоративних відносин здивований зверхнім ставленням державного чиновника високого рангу до вітчизняного законодавства. "Складно повірити в те, що керівник Фонду дійсно не знайомий з нормами чинного законодавства. Мабуть, наведені вище вислови робляться керівником Фонду з метою маніпулювання громадською думкою. Таким чином він, швидше за все, прикриває свої зусилля лобістів із проведення закритого адресного продажу держпакету акцій МАУ", - вважає Д.Дешин.
Як повідомлялося, 22 листопада ц.р. голова Фонду держмайна Рябченко на прес-конференції заявив: ФДМУ вважає, що реалізаційна ціна 61,58% державного пакету акцій МАУ повинна складати не менше 250 млн. грн.
Як повідомляє газета "Економічні вісті", А.Рябченко на прес-конференції назвав також найбільш вірогідного покупця держпакету акцій авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України": державна частка в ній може бути продана екс-гендиректору "Аеросвіту" Арону Майбергу.
Авіакомпанія "Дніпроавіа" висловила намір придбати держпакет за 516 млн. грн.
Авіакомпанія компанія "Роза Ветров" (WINDROSE) заявила про намір заплатити 492 млн. 900 тис. грн. за держпакет МАУ.
Компанії просять ФДМУ провести приватизацію МАУ шляхом продажу на конкурсі з використанням відвертості пропозиції ціни за принципом аукціону.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас