Точка зору: Накопичувальна пенсійна система необхідна фондовому ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Накопичувальна пенсійна система необхідна фондовому ринку

Казна та Політика
416
Запровадження другого рівня пенсійної системи в Україні позитивно позначиться на економіці України, і зокрема на фондовому ринку, повідомили в ІГ "АРТ Капітал".
Як розповів Олег Іванець, аналітик "АРТ Капіталу", враховуючи, що обсяг пенсійного фонду складає близько 180 млрд грн., то навіть якщо на другий рівень йтиме всього 5% від загальної суми нарахувань, то за 5 років роботи пенсійний фонд збере близько 45 млрд грн., що можна порівняти з річним обсягом прямих інвестицій до України.
Уряд оцінює можливість запуску накопичувальної пенсійної системи (також званого другого рівня) в 2013-2014 роках. При цьому запуск планується поступовий, отож реальний ефект можна буде побачити не раніше 2020 року.
За словами Олега Іванця, система державного обов'язкового накопичувального пенсійного страхування використовується в більшості розвинених країн, оскільки, по-перше, вона сприяє зростанню пенсійних відрахувань (оскільки 100% відрахувань залишаються у людини, яких їх перерахувала), і, по-друге, така система сприяє створенню величезних за своїми масштабами фондів, які є одними із ключових кредиторів економіки.
"Інвестиційний вплив пенсійних фондів складно переоцінити, оскільки окрім колосальних об'ємів інвестицій, вони ще і мають у своєму розпорядженні можливість фінансування на період 10-20, а то і більше років. Саме завдяки пенсійним фондам в розвинених країнах реалізується більшість інфраструктурних проектів. Важливу роль пенсійні фонди відіграють і на фондовому ринку", - зазначив експерт.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас