Китай не вірить у швидкий кінець кризи в Європі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай не вірить у швидкий кінець кризи в Європі

Казна та Політика
638
Швидких рішень для виходу з європейського боргової кризи не існує, і Китай повинен бути напоготові на випадок, якщо ці проблеми посиляться, особливо у січні та лютому, заявив у п'ятницю міністр торгівлі країни Чень Демін.
Глава Мінторгу КНР вважає, що європейські боргові проблеми не можна вирішити за допомогою купівлі більшої кількості державних облігацій і створення фонду допомоги обсягом майже 1 трлн доларів, тому що ці гроші доведеться повернути з великими відсотками, пише газета Shanghai Securities News. "Ці заходи просто перетворять гостре захворювання на хронічне, і дійсно складно сказати, чи зможуть ці країни, які зараз в глибокій борговій кризі, відновитися в найближчі три-п'ять років", - цитує міністра видання. Він не сказав, які заходи, на його думку, повинні прийняти європейські чиновники.
Ці коментарі стали найбільш різкими висловлюваннями з боку китайської влади і натяком на те, що терпіння деяких високопоставлених чиновників КНР виснажується: вони стурбовані тим, що Китай інвестував в євро певну частину своїх величезних валютних резервів.
Раніше на цьому тижні під час китайсько-європейських торговельних переговорів Чень Демін закликав владу Європи до "реальних дій", щоб стримати боргову кризу і запобігти її розповсюдженню на великі європейські економіки.
Щоб захистити свої інвестиції в євро, КНР неодноразово пропонувала підтримати єдину валюту, і посланник Китаю в ЄС підтвердив цю позицію в п'ятницю. "Євро точно подолає поточну кризу, - йдеться в заяві Сон Чже, опублікованій на сайті Міністерства закордонних справ Китаю. - Євро відіграє важливу роль в стабілізації міжнародної грошової системи і забезпечує диверсифікацію міжнародних валют".
Стурбовані залежністю КНР від долара (країна є найбільшим у світі власником американських казначейських облігацій), китайська влада виступає на користь альтернативи для долара як резервної валюти. Багато хто вважає, що євро - найбільш життєздатна альтернатива в даний час. Але його майбутнє під загрозою, тому що інвестори бояться, що Європа не зможе дозволити собі надати фінансову допомогу таким великим країнам, як Іспанія та Італія, якщо криза пошириться і на них.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас