УАІБ просить президента ветувати зміни до закону про акціонерні товариства, які порушують їх права — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УАІБ просить президента ветувати зміни до закону про акціонерні товариства, які порушують їх права

Фондовий ринок
251
Українська асоціація інвестиційного бізнесу (УАІБ) надіслала лист Президентові України Віктору Януковичу з проханням прийняти заходи ”із недопущення порушення прав міноритарних акціонерів та дестабілізації українського фондового ринку” і ветувати прийнятий парламентом 22 грудня 2010 р. Закон "Про внесення змін до Закону України "Про акціонерні товариства" (відносно вдосконалення механізму діяльності)". Про це повідомили у прес-службі УАІБ.
Як наголошується у листі, інформація про введення зобов'язання акціонерів у примусовому порядку продати свої прості акції власникові 95 і більше відсотків акцій товариства в разі його вимоги (стаття 65-1) вже наступного дня призвела до падіння вартості цінних паперів провідних українських компаній на біржовому ринку і скорочення обсягів торгів. Вживання даної норми, наголошується у зверненні, значно погіршує інвестиційний клімат України, неминуче призведе до зниження міжнародних рейтингів корпоративного управління, ставить під загрозу функціонування фондового ринку і майбутнє запровадження пенсійної реформи.
У листі також наголошується, що частина 4 ст. 41 Конституції України встановлює принцип, згідно з яким ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності, право приватної власності є непорушним.
УАІБ вважає, що передбачений законом порядок відчуження майна,що належить приватному власнику, призведе до порушення закріплених Конституцією України засадничих принципів захисту державою прав всіх суб'єктів права власності, права кожного володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, непорушності права приватної власності та ін.
Як повідомлялося, Верховна Рада 22 грудня ц.р. ухвалила Закон України "Про внесення змін до Закону України про акціонерні товариства" і деякі інші закони України відносно вдосконалення механізму діяльності акціонерних товариств". Цим законом серед іншого до обов'язків міноритарних акціонерів вноситься продаж простих акцій, які їм належать, власникові 95 і більше відсотків акцій товариства в разі його вимоги (стаття 65-1).
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас