Рада провела взаємозалік держбюджету, місцевої влади та "Нафтогазу України" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада провела взаємозалік держбюджету, місцевої влади та "Нафтогазу України"

Енергетика
190
Верховна Рада направила кошти від сплати Національною акціонерною компанією (НАК) "Нафтогаз України" податку на додану вартість (ПДВ) за імпортний газ на субвенції з держбюджету місцевим бюджетам для компенсації різниці у тарифах на теплову енергію населенню, фактично затвердивши взаємозалік.
Із внесення змін до закону про державний бюджет 2010 років в п'ятницю проголосували 263 народних депутати із 287 зареєстрованих у залі.
Законом визначено, що ПДВ від імпортного газу у розмірі 2,4 млрд грн. держбюджет направляє місцевій владі, яка компенсує підприємствам теплокомуненерго (ТКЕ) різницю у тарифах на виробництво тепла для населення, а підприємства ТКЕ, у свою чергу, розраховуються за спожитий газ із "Нафтогазом України".
У записці пояснення до законопроекту вказується, що заборгованість підприємств теплоенергетики за спожитий природний газ значною мірою утворено заборгованістю місцевих бюджетів із різниці в тарифах на теплову енергію для населення.
За даними Міністерства житлово-комунального господарства, орієнтовна сума заборгованості місцевих бюджетів у сфері підприємств теплоенергетичного комплексу, з різниці в тарифах за період з 1 січня 2009 року по 31 грудня 2010 року, складатиме 3,6 млрд грн.
Крім того, в документі вказується, що підвищення граничного рівня цін на природний газ для суб'єктів господарювання, які виробляють теплову енергію для населення, призведе до додаткового зростання об'єму різниці у тарифах протягом опалювального сезону із жовтня 2010 по квітень 2011 року.
За прогнозними оцінками, загальна заборгованість різниці в тарифах по закінченню опалювального періоду 2010-2011 років може скласти 6,4 млрд грн.
Як повідомлялося, Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" в 2010 році неодноразово заявляла про мільярдні заборгованості за газ перед ДК "Газ України" з боку ТКЕ.
Низький рівень оплати зберігається і в опалювальному сезоні 2010-2011 років (з 1 жовтня 2010 року). За станом на 29 листопада рівень оплати спожитого газу підприємствами теплозабезпечення з початку поточного опалювального сезону складав всього 25%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас