"Газпром" не погодився змінити ціну на газ для Білорусі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" не погодився змінити ціну на газ для Білорусі

Енергетика
353
Ціна газу для Білорусії з 1 січня 2011 року складе $230 за тис. кубометрів, згідно з підписаним у 2006 році контрактом, а в 2012 році ціноутворення будуватиметься вже на нових принципах, заявив журналістам заступник голови правління ВАТ "Газпром" Валерій Голубєв.
За його словами, Білорусь "не висловлює гарячого оптимізму щодо ціни, яка складається на 2011 рік відповідно до контракту", проте підкреслив, що не "можна щороку переглядати контракт за своїм бажанням".
Голубєв зазначив, що Білорусь при підписанні контракту обрала для себе ціну на газ в Польщі, яка тоді була нижча, ніж середньоєвропейська.
Відповідаючи на питання, яка буде ціна газу для республіки із урахуванням того, що вона входить до Єдиного Митного союзу, топ-менеджер "Газпрому" зазначив, що на 2012 рік контракт буде підписаний "на інших принципах, які описані в пакеті документів, пов'язаних зі створенням Єдиного економічного простору". При цьому він підкреслив, що ціна на газ не дорівнюватиме ціні газу в Смоленській області, а "буде середньоєвропейською ціною мінус митні збори, які, власне, сьогодні не присутні, і мінус вартість транспорту".
"Ефект полягає в тому, що коли все-таки береться середньоєвропейська ціна, вона збалансованіша, і вартість транспорту до середньої умовної точки в Європі - вона більша. І це вирахування - воно дозволить на кордоні Росії і Білорусії для Білорусі мати нижчу ціну. Але ціна Смоленської області - це ціна, яку встановлює ФСТ для споживачів РФ", - пояснив В.Голубєв, відзначивши, що в такому разі із 2012 року при таких розрахунках ціна може знизитися приблизно на $30 за тис. кубометрів.
ВАТ "Газпром" і ВАТ "Белтрансгаз" в грудні 2006 року підписали контракт на постачання і транзит газу в 2007-2011 роках. Документом, зокрема, була визначена формула ціни з 1 січня 2008 року (відповідна формулі ціни при постачаннях російського газу до Європи), а також знижуючі коефіцієнти ціни на 2008-2010 роки (0,67, 0,8 і 0,9 відповідно). З 2011 року ціна газу, що поставляється до Білорусії, повинна відповідати за рівнем прибутковості експорту до Європи із вирахуванням транспортної складової і експортного мита на газ.
Формула заснована на біржовій вартості еквівалентного за енерговіддачею кошика нафтопродуктів. Ціна газу визначається із врахуванням середніх цін на нафтопродукти за попередніх 9 місяців.
Між тим, Білорусь розраховувала домовитися про зниження цін на газ на 2011 рік.
Так повідомлялося, що 21 грудня у Москві мали відбутися переговори першого віце-прем'єра Білорусі Володимира Семашко із віце-прем'єром РФ Ігорем Сечиним і главою "Газпрому" Олексієм Міллером.
Прем'єр-міністр Білорусі повідомляв, що білоруська сторона запропонувала "нові підходи відповідно до формули вартості газу". "Підхід Білорусі полягає в тому, аби по газових відносинах вийти в "трійці" - Білорусь, Росія, Казахстан - на формування ціни на принципах рівноприбутковості", - зазначив прем'єр Білорусі.
Прем'єр республіки нагадав, що Росія готова вийти до 2015 року на принципи рівноприбутковості. "Виходячи з цих домовленостей, Білорусь запропонувала формулу і, можливо, ця формула відповідатиме російській формулі, що діє з 2007 року для нових і незалежних споживачів газу", - сказав С.Сидорський.
Посол Росії у Білорусі Олександр Суріков повідомляв, що угода про рівні права доступу до послуг природних монополій з газотранспортних систем, підписана в рамках пакету документів зі створення Єдиного економічного простору, набуває чинності з 1 січня 2012 року. Вона передбачає перехід на ринкові рівноприбуткові ціни на газ у всіх державах ЄЕП не пізніше за 1 січня 2015 року.
"Головне завдання зараз лежить в підготовці контракту (на газ - ред.) на 2012-2015 роки", - підкреслював Суріков.
Білорусь має намір у 2011 році купити 22,5 млрд кубометрів газу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас