Здоров'я на довгі роки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Здоров'я на довгі роки

Казна та Політика
785
Вчора на розширеній нараді за участю першого заступника голови адміністрації президента (АП) Ірини Акімової, віце-прем'єр-міністра соціальної політики Сергія Тігіпка та голови комітету Верховної ради з питань охорони здоров'я Тетяни Бахтєєвої (Партія регіонів) обговорювалися реформи в системі охорони здоров'я. Як повідомила Акімова, до кінця січня 2011 року в парламент буде внесено два законопроекти. В одному піде мова про зміну системи охорони здоров'я, а в іншому - про проведення "експериментального реформування в трьох пілотних областях: Донецькій, Вінницькій і Дніпропетровській".
Нагадаємо, це не перша спроба реформувати систему охорони здоров'я в Україні. В кінці 2009 року глава МОЗ Василь Князевич запропонував створити трирівневу систему медичної допомоги: на першому рівні медичну допомогу передбачалося надавати в центрах сімейної медицини, другий рівень включав роботу вузькопрофільних лікарів, третій - наукові розробки в лікарнях і спеціалізованих комплексах, що діють на базі медичних університетів.
Однак у квітні 2010 року міністр охорони здоров'я Зиновій Митник заявив, що реформа поки не може бути проведена через кадрові проблеми у міністерстві і недостатнє фінансування.
У реформі, запропонованій АП, збереглося трирівневе надання медпослуг. Зокрема, пропонується реорганізувати медустанови, створивши невеликі амбулаторії сімейної медицини, багатопрофільні поліклініки та діагностичні центри або спеціалізовані клініки та наукові комплекси. Також планується розробити систему госпітальних округів і встановити стандарти якості надання медичних послуг. "Одним з пріоритетів буде мотивація лікарів і усунення дублюючих функцій у медицині. Робота медика повинна оцінюватися за кількістю вилікуваних пацієнтів", - вважає Ірина Акімова.
За її словами, проведення реформи не вимагає від держави додаткового фінансування, а необхідні кошти з'являться після реструктуризації медичних установ і посилення контролю за реалізацією бюджетних коштів.
Разом з тим віце-прем'єр Сергій Тігіпко переконаний, що для підвищення якості медичних послуг потрібно збільшувати фінансування галузі. "Зараз на медицину витрачається 3,3% від ВВП (35,74 млрд грн). Це дуже мало. Цю цифру потрібно довести до 5-6% від ВВП", - заявив Тігіпко. На думку Тетяни Бахтєєвої, додатковими джерелами фінансування галузі можуть стати кошти, отримані від обов'язкового і добровільного медичного страхування. Поява цих джерел, вважає вона, підвищить рівень мотивації українських лікарів. "Поки в бюджеті 2011 року середня зарплата лікаря - 1642 грн", - уточнила Тетяна Бахтєєва.
Директор Інституту стратегічних досліджень МОЗ Геннадій Слабких вважає, що додаткове фінансування система охорони здоров'я отримає після скорочення міжвідомчої медицини. "Кожне міністерство має бюджет, що виділяється на відомчі медичні заклади. Скорочення таких структур частково допоможе заощадити державні кошти", - вважає Слабких.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас