Медведєв посилив санкції за невиплату зарплат і пенсій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Медведєв посилив санкції за невиплату зарплат і пенсій

Казна та Політика
179
Президент Дмитро Медведєв підписав Федеральний закон про внесення змін до Кримінального кодексу РФ, які посилюють відповідальність роботодавців за невиплату зарплат, пенсій, стипендій та інших пільг, або за виплату їх в неповному обсязі, повідомляє прес-служба Кремля.
"Я підписав закон про зміну 145-ї статті Кримінального кодексу, яка стосується відповідальності за невиплату зарплат, пенсій та інших допомог і спрямована на зміцнення прав працівників, які мають отримувати зарплату, і на конкретизацію окремих положень, необхідних для застосування цієї норми слідчими органами" , - повідомив Медведєв під час робочої зустрічі з губернатором Тульської області В'ячеславом Дудкою, передав Перший канал.
"Тобто, по суті, це додаткова гарантія і додатковий важіль для слідчих", - додав глава держави, уточнивши, що "всі роботодавці повинні пам'ятати, що знаходяться під загрозою застосування відповідної норми Кримінального кодексу".
Метою закону є захист громадян від протизаконної практики невиплати заробітної плати, пенсій, стипендій та інших пільг, або за їх виплату у неповному обсязі.
Діюча редакція статті 145 Кримінального кодексу РФ не передбачає диференціацію відповідальності за повну невиплату і часткову виплату заробітної плати та інших соціальних платежів. При цьому законом не встановлено, який розмір часткової виплати зазначених платежів тягне за собою кримінальну відповідальність.
Федеральним законом внесено зміни, що відповідають вимогам Конституції Російської Федерації, яка гарантує кожному громадянину винагороду за працю не нижче мінімального розміру оплати праці. Повна невиплата заробітної плати чи інших соціальних платежів, а також виплата цих платежів у розмірі нижче мінімального розміру оплати праці є посяганням на зазначене конституційне право. А виплата заробітної плати чи інших соціальних платежів не в повному обсязі порушує право на заробітну плату, що забезпечує гідне існування людини. Порушення термінів виплати зарплат за трудовим законодавством прирівнюється до примусової праці. Крім того, невиплата зарплат та інших платежів може призвести до соціальної напруженості, а також спричинити тяжкі наслідки для громадян.
Згідно з Федеральним законом покаранням за часткову (менше половини) виплату заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних платежів буде штраф у розмірі до 120 тис рублів або позбавлення волі на термін до одного року. Повна невиплата названих соціальних платежів буде каратися штрафом у розмірі від 100 до 500 тис рублів або позбавленням волі терміном до трьох років.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас