Експерт: Пенсійна реформа не принесе швидкого ефекту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Пенсійна реформа не принесе швидкого ефекту

Казна та Політика
1701
Підвищення віку виходу жінок на пенсію протягом 10 років на 6 місяців щороку є оптимальним для України.
Таку думку висловила, коментуючи поданий урядом до парламенту законопроект про пенсійну реформу, старший дослідник Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Олександра Бетлій, повідомляють Подробиці
Звичайно, це буде важка і болюча реформа, особливо для тих, хто ось-ось має вийти на пенсію. Однак це крок, без якого пенсіонери в найближчі роки можуть залишитися без виплат, оскільки витрати Пенсійного фонду будуть незрівнянно вищими за доходи - відзначає експерт у коментарі "Подробицям".
На її думку, перехідного періоду, закладеного в законопроекті, достатньо, щоб люди підготувалися до впровадження реформи. "Саме таку формулу підвищення віку використовували Німеччина і Прибалтійські країни. І можна сміливо говорити, що шоку не буде. Тим більше, ми ж не говоримо про підвищення з 65 до 67 років, як у Європі, а з 55 до 60. І це для жінок, які живуть трохи довше чоловіків - говорить Олександра Бетлій.
За її словами, для тих, хто буде працювати довше, необхідні стимули. "Може виникнути питання, чому потрібно на мінімальну пенсію працювати не 20-25, а 30-35 років. Але якщо людей будуть стимулювати працювати довше більш високими пенсіями, це питання відпаде", - вважає Олександра Бетлій.
За словами експерта, комплекс реформ не принесе швидкого ефекту. Суми економії спочатку будуть незначними. Але так ми зможемо значно віддалити мить, коли кількість пенсіонерів та працюючих зрівняється, - відзначає експерт.
Втім, на її думку, реформа повинна бути підкріплена додатковими кроками. Хотілося б, щоб більше уваги було приділено обмеженню пільгових пенсій, щоб зменшувалася кількість осіб, які рано виходять на відпочинок.
Ключовим завданням найближчих років має стати перегляд формули нарахування пенсій. Тому що сьогодні значна частина пенсіонерів - якщо рахувати за формулою - повинні отримувати мінімальну пенсію. І уряд змушений робити надбавки та донарахування. Що впливає на витрати ПФ і змушує брати гроші з бюджету, - говорить вона.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас