ЄС і США закликали Білорусь звільнити учасників акцій протесту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС і США закликали Білорусь звільнити учасників акцій протесту

Казна та Політика
110
Європейський Союз і Сполучені Штати Америки закликали Білорусь звільнити всіх арештованих 19 грудня цього року учасників акцій протесту, включаючи кандидатів на пост Президента країни.
Як передає власний кореспондент УНІАН у Брюсселі, про це йдеться у розповсюдженій сьогодні спільній заяві Верховного представника ЄС з питань спільної зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон і держсекретаря США Хілларі Клінтон про ситуацію в Білорусі.
"Ми суворо засуджуємо всю жорстокість, зокрема, непропорційне застосування сили проти кандидатів у Президенти, політичних активістів, представників громадянського суспільства і журналістів. Разом узяті вибори і наступні події - це плачевний крок назад у розвитку демократичного управління і поваги до прав людини у Білорусі", - наголошується в заяві.
"Народ Білорусі заслуговує на краще", - підкреслили Ештон і Клінтон.
У спільному документі наголошується, що ЄС і США визнають серйозні проблеми у виборчому процесі і процесі підрахунку голосів, як повідомляла про це місія спостерігачів ОБСЄ, і міститься заклик до властей Білорусі значно реформувати виборчий процес, щоб виконати свої зобов`язання у рамках ОБСЄ.
У заяві також зазначається, що уряду Білорусі слід було б зробити кроки, необхідні для створення політичного простору для політичних активістів, представників громадянського суспільства і незалежних журналістів.
"Повага до демократії і прав людини залишається основною для поліпшення відносин Білорусі з США і Європейським Союзом. Без істотного прогресу у цих галузях, відносини не поліпшаться", - підкреслили Ештон і Клінтон.
Вони також підтвердили намір продовжувати надавати підтримку народу Білорусі і представникам громадянського суспільства.
Як повідомляв УНІАН, 19 грудня у Білорусі відбулися президентські вибори, на яких, за даними Центральної виборчої комісії країни, переміг чинний Президент Олександр Лукашенко, одержавши близько 80% голосів за.
Увечері 19 грудня поліція жорстоко подавила акції протесту опозиції, заарештувавши більш як 600 осіб, серед яких 7 опозиційних кандидатів у Президенти, троє з яких - Володимир Некляєв, Микола Статкевич, Віталій Римашевський - були перед тим побиті силами правопорядку.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас