Держава має розробити механізм стягнення пені за затримку з оплатою житлпослуг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держава має розробити механізм стягнення пені за затримку з оплатою житлпослуг

Казна та Політика
686
Стягнення пені з населення, яке несвоєчасно оплачує житлово-комунальні послуги, яке набуде чинності з 1 січня 2011 року, вимагає розробки самого механізму стягнення, вважає керівник західно-української філії адвокатського об'єднання Arzinger, адвокат Маркіян Мальський.
Так він прокоментував агентству "Інтерфакс-Україна" підписаний президентом України Віктором Януковичем закон "Про внесення зміни до статті 2 закону України "Про тимчасову заборону стягнення з громадян України пені за невчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги".
"Із внесенням змін безпосередньо до цього закону необхідно також і внести зміни до інших нормативно-правових актів для побудови механізму стягнення такої пені. Серед таких змін - зміна, що стосується безпосередньо закону України "Про житлово-комунальні послуги", а також ряду законів, які регулюють окремі види таких послуг, безпосередньо передбачивши як розмір пені, так і її максимальний розмір", - сказав адвокат.
Мальський вважає, що до розробки цього механізму стягнення з населення пені проводитися не повинно.
Експерт також зазначає, що із введенням пені держава повинна визначити терміни погашення існуючої заборгованості із виплати заробітної плати населенню.
"Закон не повинен погіршувати стан населення держави, такі заходи влади повинні супроводжуватись фактичною виплатою заборгованості перед населенням, яка була передбачена в попередній версії закону: якщо внесені зміни про сплату пені населенням за невчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги, тоді також потрібно передбачити термін виплати існуючої заборгованості із зарплати населенню державою", - додає юрист.
У свою чергу, старший юрист Міжнародної юридичної групи AstapovLawyers Володимир Якубовський зазначив, що введення пені з правової точки зору є звичайним способом забезпечення виконання зобов'язань і відповідає нормальним принципам цивільно-правових стосунків. "Спочатку закон був введений в 1996 році з метою захистити малозабезпечених жителів у зв'язку із заборгованістю їм із зарплати. Проте на сьогоднішній день малозабезпечені і середній клас якраз регулярно платять за комунальні послуги, тоді як найбільш забезпечена частина населення часто зловживає забороною на нарахування пені і утворює величезні заборгованості із комунальних платежів. Таким чином, закон можна вважати позитивним", - вважає Якубовський.
Як повідомлялося, президент України Віктор Янукович 22 грудня 2010 року підписав закон "Про внесення зміни до статті 2 закону України "Про тимчасову заборону стягнення з громадян України пені за невчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги", згідно з яким з 1 січня 2011 року з громадян України, що несвоєчасно оплачують житлово-комунальні послуги, стягуватиметься пеня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас