S&P підвищило рейтинг Казахстана до "ВВВ", прогноз - "стабільний" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P підвищило рейтинг Казахстана до "ВВВ", прогноз - "стабільний"

Казна та Політика
98
Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's (S & P) підвищило довгострокові суверенні кредитні рейтинги Республіки Казахстан із зобов'язань в іноземній та національній валютах - із "ВВВ-" і "ВВВ" до "BBB" і "BBB +" відповідно, повідомляється у прес -релізі агентства.
Короткостроковий суверенний кредитний рейтинг із зобов'язань в іноземній валюті "А-3" і рейтинг за національною шкалою "kzAAA" підтверджені на колишніх рівнях.
Водночас підвищено короткостроковий суверенний кредитний рейтинг із зобов'язань у національній валюті - з "А-3" до "А-2".
Оцінка ризику переказу і конвертації валюти для казахстанських несуверенних позичальників підвищена до "ВВВ +". Слідом за цим S & P підвищило довгострокові кредитні рейтинги за зобов'язаннями в іноземній і національній валюті Банку розвитку Казахстану (БРК) - з "ВВВ-" і "ВВВ" до "ВВВ" і "ВВВ +" відповідно.
Прогноз рейтингів Казахстану і БРК , як і раніше, "стабільний".
"Позитивний вплив на рейтинги Республіки Казахстан, з нашої точки зору, надає стабільність балансу бюджету після низки банкрутств казахстанських банків і різкого погіршення умов торгівлі в 2008 і 2009 рр..", - заявив кредитний аналітик S & P Френк Гілл.
Як наголошується у повідомленні S & P, уряд залишається нетто-кредитором з чистими активами в 19% ВВП. Імовірність того, що до 2020 року нафтовидобуток подвоїться і що чистий структурно стійкий приплив прямих іноземних інвестицій в середньому складе 8% ВВП на рік, посилює позицію експертів агентства щодо того, що у середньому зростання ВВП перевищить 7% в 2011-2013 рр..
"Таке сильне відновлення економіки, з нашої точки зору, ймовірно, призведе до циклічного поліпшенню фіскальної позиції розширеного уряду до 2013 року до збалансованого рівня", - підкреслюється у заяві аналітиків S & P.
Протягом 2010 року поліпшення зовнішньоекономічної позиції призвело до зростання грошових і бюджетних резервів на $ 4,2 млрд і $ 5,9 млрд відповідно, що сприяло зростанню зовнішніх ліквідних активів країни до рівня майже 8% ВВП. За винятком внутрішньокорпоративних боргових зобов'язань зовнішній борг (брутто) країни (як приватного, так і громадського секторів), відповідно до очікувань експертів S & P, повинен скоротитися до рівня нижче 40% ВВП до 2011 року, що дорівнює 71% надходжень за рахунком поточних операцій. S & P вважає цей рівень ще більш стійким у світлі значних перспектив експортного сектора країни.
Як очікується, до кінця року рахунок поточних операцій Казахстану буде профіцитним (3,5% ВВП). У той же час S & P вважає, що у середньостроковій перспективі рахунок поточних операцій знову стане дефіцитним, що обумовлено збільшенням імпорту для здійснення інвестицій у зв'язку з передбачуваним подвоєнням нафтовидобутку на Кашаганському родовищі до кінця наступного десятиліття.
Списання зовнішнього боргу казахстанських банків у розмірі майже 6% ВВП кредиторами будуть відображатися як приплив по рахунку капіталу протягом 2010 року. Частково через це S & P очікує, що доступність зовнішнього фінансування для фінансового сектора залишиться на помірному рівні у найближчі кілька років. У середньостроковій перспективі фінансування операцій уз фінансового рахунку буде забезпечено надходженням прямих іноземних інвестицій і двосторонніми урядовими кредитами. Експерти агентства очікують, що Китай продовжить здійснення великих інвестицій у казахстанські енергоресурси.
Як зазначають аналітики S & P, в економіці Казахстану, як і раніше, домінує сировинний сектор; це відбувається не тільки через відносно невеликий розмір економіки, але і внаслідок значної бази сировинних ресурсів. У той час як фінанси державного сектора будуть піддані корегуванню, пов'язаному з умовами торгівлі, очікуване зростання обсягів видобутку сировинних ресурсів відрізняє Казахстан від багатьох інших "нафтових" економік.
У S & P вважають, що Казахстан також продемонстрував здатність зберегти значну частину додаткового припливу коштів від нафтовидобутку, тільки виборчо надаючи підтримку приватному сектору для погашення боргових зобов'язань.
"Ми очікуємо, що уряд Республіки Казахстан буде продовжувати вирішувати проблеми, пов'язані з економікою та фінансовим сектором, без погіршення фіскальної та зовнішньої позики, - пояснив Ф. Гілл. - Ми також очікуємо, що, як і раніше, високі ціни на сировину і зростання обсягів експорту будуть підтримувати інфраструктурні проекти уряду, а також проекти розвитку і дозволять збалансувати бюджет до 2013 року ".
Тривалий період знижених цін на нафту буде тим не менше перевіркою для уряду і може додатково тиснути на рейтинги, зокрема, якщо він поглибить проблеми у банківському секторі та секторі нерухомості, говориться у прес-релізі.
Зростання умовних зобов'язань центрального уряду, відносно компаній, які належать державі, також може чинити тиск на рейтинг, якщо зростання боргу не буде ефективно інвестуватися.
З іншого боку, рейтинги можуть бути підвищені, якщо економічне зростання буде більшим, ніж ми очікуємо, завдяки реформам, які будуть стимулювати розвиток приватного сектора.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас