Ірландія готується націоналізувати другий за розмірами банк країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ірландія готується націоналізувати другий за розмірами банк країни

Казна та Політика
265
Уряд Ірландії зробив черговий крок у напрямку до націоналізації Allied Irish Banks, другої найбільшої кредитної організації країни. Уряд має намір влити у банк 3,7 млрд євро, повідомляє Financial Times.
За інформацією національної мовної RTE, міністр фінансів Брайан Леніхан має намір у четвер увечері звернутися до Високого суду Дубліна з проханням схвалити перерахування коштів банку із Національного пенсійного резервного фонду.
Протягом останніх двох років уряд країни намагався обмежити свою частку у AIB. Купивши на початку минулого року привілейовані акції банку на суму 3,5 млрд євро, уряд став власником 18,6% звичайних акцій AIB.
Банку доводилося продавати активи у комерційній нерухомості із дисконтом до 59% Національному агентству із управління активами, своєрідному ірландському "банку поганих активів". Агентство було створене торік із метою викупу "поганих кредитів" на 87 млрд євро, які п'ять найбільших банків Ірландії видали девелоперам під час економічного буму в країні. У AIB також неодноразово заявляли, що продаж активів за кордоном допоможе йому самостійно впоратись із кризою і уникнути контролю з боку держави.
Втім, після заяви ЄС і МВФ у листопаді про надання країні 67,5 млрд євро допомоги, стало зрозуміло, що націоналізації AIB уряду Ірландії уникнути не удасться. У листопаді Центробанк Ірландії підрахував, що AIB доведеться знайти додаткові 9,8 млрд євро, аби розмір так званого серцевинного капіталу першого рівня (core tier 1 capital) відповідав вимогам МВФ і ЄС.
Банку удалося продати свою частку у польському Bank Zachodni WBK за 3,4 млрд євро, а також часткук в американському M&T Bank. Минулого тижня Леніхан блокував виплату бонусів співробітникам банку за 2008 р. Обсяг бонусів мав скласти 60 млн євро.
На думку спостерігачів, націоналізація стане кроком до реструктуризації банківської системи, що давно відкладалася. У вівторок президент країни Мері Макеліс схвалила законопроект, який дозволить Леніхану переводити кредитні портфелі і депозити з одного банку в іншій, а також перекласти частину втрат на тримачів субординованих боргів банків. У ЄЦБ заявили, що чорновий варіант закону "недостатньо прописаний із юридичної точки зору".
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас