"Газпром" дружить, але нових договорів не підписує — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" дружить, але нових договорів не підписує

Енергетика
489
Микола Азаров поки не дочекався цінових поступок від "Газпрому" Приєднання України до Єдиного економічного простору (ЄЕП), про що періодично висловлюються високі кремлівські чиновники, також не може бути гарантією стабільних постачань російських енергоносіїв на прийнятних умовах. Про це свідчить досвід Білорусі, яка цього року зіткнулася з дефіцитом нафти через суперечку з Москвою щодо умов її експорту з Росії.
Тому Мінськ, незважаючи на формування ЄЕП і офіційне членство в цій організації, не має наміру відмовлятися від пошуку альтернативних джерел постачання вуглеводнів в країну. Про це заявив білоруський віце-прем'єр Андрій Кобяков. Зокрема, він сказав, що "документи по ЄЕП не є перешкодою для реалізації інших проектів у сфері поставок газу в Білорусь". За його словами, в даний час Мінськ веде складні переговори щодо ціни російського газу в 2011 р.
Ця ж тема залишається актуальною і для українського уряду, який поставив перед собою амбітну мету - домогтися перепідписання умов 10-річних газових угод, завізованих в 2009 р. за підтримки екс-прем'єра України Юлії Тимошенко і глави російського уряду Володимира Путіна. За оцінкою експертів, ці домовленості містять завищену базову вартість російського газу, через що цінові параметри поставок на український ринок для "Газпрому" більш вигідні, ніж на ринки деяких країн ЄС, хоча вони вимагають більш високих транспортних витрат. Ціна на газ для України, згідно з діючими домовленостями, визначається щокварталу за спеціальною формулою, що враховує ціну на нафту. У разі зростання цін на нафту автоматично збільшується і ціна на газ.
Незважаючи на оптимізм Кабміну Миколи Азарова, досі "Газпром" не дав згоди на підписання нових домовленостей з НАК "Нафтогаз України". Це є однією з причин, яка змушує говорити експертів про збільшення вартості російського газу для українських споживачів у наступному році. За прогнозами Валентина Землянського, екс-співробітника "Нафтогазу", середня ціна може зрости до $280-290 за 1 тис. куб. м з $250 за 1 тис. куб. м у поточному році. Серед причин він називає зростання цін на нафту, що в останньому кварталі 2011 р. може стати причиною збільшення вартості газу і до $300 за 1 тис. куб. м. Схожий прогноз озвучив також інший експерт, Володимир Саприкін. За його словами, в першій половині наступного року ціна на російський газ зросте до $280 за 1 тис. куб. м. "Це більше, ніж прогнозував уряд України, тому що ціна на нафту поступово зростає. Середньорічна ціна на газ буде - однозначно - вище, ніж у 2010 р.", - зазначив він.
Щоб домогтися прийнятної ціни на імпортні енергоресурси, український уряд активізував реалізацію проектів з диверсифікації їх поставок на внутрішній ринок. Один з них - будівництво терміналу з прийому зрідженого природного газу на Чорноморському узбережжі. Планується, що 19 січня 2011 р. буде оголошено конкурс на розробку техніко-економічного обґрунтування цього проекту. Фінансування розробки ТЕО передбачено в державному бюджеті на 2011 р. А у вересні 2011 р. планується створити міжнародний консорціум з будівництва терміналу, який надалі буде фінансувати другий етап проекту, робочу документацію і саме будівництво. Вартість ЗПГ-терміналу буде залежати від місця розміщення і, за попередніми розрахунками, складе від $1,21 млрд. до $1,38 млрд. Постачальниками скрапленого газу Україною можуть стати країни Північної Африки, Каспійського регіону, ОАЕ і Катар.
Пріоритетним партнером з постачання газу для СПГ-терміналу в Кабміні неодноразово називали Азербайджан. Проте досі конкретних домовленостей з цього приводу з Баку не підписано. "На сьогоднішній день більша частина проектів, передбачених на нафтогазовому ринку, не може знайти практичної реалізації як через відсутність належної фінансової підтримки, так і відсутність контрактів на довгострокову перспективу", - вважає Ільхам Шабан, керівник Центру нафтових досліджень Азербайджану. З цієї ж причини, зазначив експерт, "все ще не знайшов реальних обрисів" проект "Одеса - Броди" щодо поставок каспійської нафти в Україну та країни ЄС. "У всякому разі, абсолютно очевидно те, що азербайджанська нафта може піти в "Одеса - Броди", якщо знайдеться реальний покупець", - уточнив він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас