ВР сьогодні розгляне призначення Арбузова главою НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВР сьогодні розгляне призначення Арбузова главою НБУ

Казна та Політика
1841
Верховна Рада сьогодні, 23 грудня, на своєму засіданні розгляне проект постанови про звільнення Володимира Стельмаха з посади голови Національного банку України і проект постанови про призначення Сергія Арбузова на цю посаду. Про це йдеться у порядку денному Верховної Ради України.
Доповідачем виступить представник Президента України у ВР Юрій Мірошниченко, співдоповідачем - секретар комітету з питань фінансів і банківської діяльності Юрій Полунєв.
Нагадаємо, 21 грудня Президент України Віктор Янукович вніс до ВР подання на звільнення з посади голови Національного банку України Володимира Стельмаха та призначення на посаду голови НБУ першого заступника голови регулятора Сергія Арбузова.
Нагадаємо, що діючий голова правління НБУ Володимир Стельмах був призначений на цей пост 16 грудня 2004 р. Відповідно, термін його повноважень, згідно зі старим законодавством, закінчився ще в грудні 2009 р. Проте ВР на початку грудня минулого року відмовилася направити Президентові запит на звільнення Стельмаха, за це проголосували тільки 164 депутати.
Згідно ст. 85 Конституції України призначення, а також звільнення голови НБУ здійснюється Верховною Радою, але лише за поданням Президента.
12 березня ц.р. Янукович заявив, що не збирається звільняти діючого голову Нацбанку.
9 липня ВР прийняла закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Національного банку України", який зокрема передбачає збільшення терміну повноважень голови правління Нацбанку з 5 до 7 років.
Відзначимо, Арбузов з 1 вересня ц.р. обіймає посаду першого заступника глави НБУ. Крім того, протягом 6,5 років (до 19 травня 2010 р.) працював головою правління "УкрБізнесБанку" (Донецьк). 20 травня 2010 р. переведений на посаду президента цієї кредитно-фінансової установи. При цьому до травня поточного року головою наглядової ради "УкрБізнесБанку" був нинішній глава Державної податкової адміністрації України Олександр Папаіка.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас