Держборг утрусять і усушать — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держборг утрусять і усушать

Казна та Політика
598
Разом з тим закладений у держбюджет наступного року рівень держборгу вищий, ніж аналогічний показник року поточного. Так, згідно з прийнятим у першому читанні проектом держбюджету на 2011 р., граничний розмір державного боргу зафіксовано на рівні 375,643 млрд. грн., тоді як в 2010 р. борг, за прогнозами, не перевищить 308,316 млрд. грн. Значить, знизити частку боргів можна лише шляхом збільшення ВВП. Нагадаємо, у бюджет наступного року закладено зростання ВВП на рівні 4,5% - до 1,253 трлн грн. Тобто формальні підрахунки цифр, закладених у бюджеті, дійсно дають обіцяні 30% ВВП.
Однак дана пропорція дотримується лише для прямого держборгу і не враховує гарантований борг. Відповідно до планових розрахунків, що додаються до проекту закону про держбюджет на 2011 р., гарантований борг запланований на рівні 178,609 млрд. грн. Як бачимо, сума прямого і гарантованого боргів перевищує 554 млрд. грн., що значно вище заявлених 30% ВВП.
Інша річ, що, за словами генерального директора Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень Ірини Щербини, гарантований державою борг неграмотно відносити до держборгу, оскільки "гарантія, по ідеї, не повинна настати". Якщо навіть вона настане, то не обов'язково в наступному році. Тому, "якщо хтось з експертів підсумовував гарантії разом з боргом, то фінансово-економічно це некоректно".
Проблема, однак, у тому, що перший заступник міністра фінансів не уточнив, який саме борг має на увазі, чим і викликав подив у експертному середовищі. Так, на думку директора Інституту трансформації суспільства Олега Соскіна, озвучені чиновником розміри планованого держборгу є брехнею і "хитрим прийомом".
"Я думаю, що вони зараз хочуть відрізати від державного боргу гарантований, але це ж обман", - обурюється експерт. За його словами, щоб реально зменшити держборг, необхідно зробити профіцитним держбюджет і за рахунок цього гасити заборгованість. Крім того, упевнений Соскін, необхідно обов'язково довести до банкрутства три державні монополії, які формують основну суму гарантованого державою боргу, - компанії "Нафтогаз України", "Укрзалізниця" і "Укравтодор". "Інакше в 2011 р. реальний дефолт держави перетвориться на юридичний", - упевнений він.
Не згоден з такою точкою зору директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. За його словами, держборг України не такий високий і небезпечний, як про це говорять. "30-35% і навіть 40% боргу до ВВП - це не та межа, за якою Україна може мати великі проблеми", - говорить експерт. Можливе вилучення частини обігових коштів з вітчизняної економіки для зниження рівня боргового навантаження він називає нелогічним і несвоєчасним в умовах економічного відновлення. "Я б не вів зараз розмову про зниження держборгу. Вихід на міжнародні фінансові ринки певним чином випливає з логіки розвитку і держбюджету, і економіки в найближчій перспективі", - говорить Василь Юрчишин.
На думку керівника інформаційно-аналітичного центру Forex Club Миколи Івченка, в наступаючому році українцям навряд чи доведеться турбуватися з приводу вилучення грошей з економіки для розрахунків з кредиторами, бо, найімовірніше, планам Мінфіну не судилося справдитися. "Державний борг, з урахуванням необхідної рекапіталізації банків, в наступному році може зрости на 70 млрд. грн. Плюс ще на 11-12 млрд. грн. Зросте держборг від отримання кредитів від інших міжнародних фінансових організацій", - прогнозує експерт. У результаті в наступному році державний борг може скласти 421,6 млрд. грн., що становить 33,3% від прогнозного ВВП.
Крім того, нагадує Микола Івченко, потрібно буде ще додати гарантований державою борг, тому що половина заборгованості перед МВФ оформлена саме у вигляді цього боргу. "У результаті державний і гарантований державою борг у наступному році складуть більше 40% від ВВП", - підраховує економіст.
Не згодна з попередніми експертами Ірина Щербина. За її словами, зараз немає підстав говорити про те, що хтось порушить закон про держбюджет і значно перевищить суму держборгу. "Хоча є певна стаття в законі про держбюджет на 2011 р., яка дозволяє перевищувати граничний рівень держборгу, але це, частіше за все, стосується оперативного управління під час бюджетного періоду", - говорить експерт, додаючи, що досі жоден уряд значно не перевищував закладені до держбюджету розміри держборгу.
За її словами, в закладену на 2011 р. граничну суму держборгу 375,643 млрд. грн. вже включені випуски облігацій (як внутрішніх, так і зовнішніх), позики НБУ і кредити міжнародних фінансових організацій. А ось гарантований державою борг в цю суму не входить. У такому випадку частка держборгу в наступному році дійсно складе 30% від ВВП.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас