Банки відчули гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки відчули гроші

Казна та Політика
1206
За інформацією Національного банку, чистий збиток банківської системи за 11 місяців 2010 р. склав 9,437 млрд. грн., в той час як за аналогічний період 2009 р. збитковість по системі склала 27,636 млрд. грн.
Зростання доходів банків, зокрема комісійних, на думку аналітика БГ "Капітал" Віталія Ваврищука, пов'язаний з активним відновленням попиту на банківські послуги, з боку як приватних осіб, так і корпоративних клієнтів. "Позитивну роль зіграв і перегляд банками тарифів на обслуговування клієнтів", - вважає експерт.
Його думку підтверджують і банкіри. "Справді, існує позитивна тенденція зростання чистого комісійного доходу протягом усього року, що зумовлено зростанням обсягу наданих послуг", - коментує голова правління ПУМБ Костянтин Вайсман. Щоправда, паралельно з цим ПУМБ очікує і зростання операційних витрат, що пов'язано з реалізацією стратегії розвитку ПУМБ, а також і процесом об'єднання фінустанови з Донгорбанком. Проте до кінця 2010 р. банк планує підійти з прибутком трохи більше $40 млн.
"За підсумками листопада операційний дохід банку перевищив відрахування на резерви з проблемної заборгованості, завдяки чому банку і вдалося вийти в прибуток", - пояснює листопадовий дохід в 318 млн. грн. голова правління "ОТП Банку" Дмитро Зінков. Згідно з прогнозами банкіра, фінустанова завершить рік з прибутком.
"Що стосується наступного року, то повернення банків до прибуткової діяльності справді має стати трендом 2011 р.", - вважає Зінков. За його словами, це в першу чергу стосується банків, які працюють у корпоративному сегменті, оскільки найшвидше будуть зростати фінустанови, у яких буде довшою "корпоративна нога". А ось роздрібним банкам наступного року буде все ще непросто.
Аналітики ринку згодні з цією думкою. "У випадку активного відновлення кредитування наступного року і стабільного розвитку економіки в цілому, варто очікувати поліпшення прибутковості банків як за рахунок зростання процентної маржі, так і завдяки сповільненню формування (чи навіть часткового розформування) резервів під проблемні активи", - говорить аналітик "Конкорд Капітал" Микита Михайличенко.
До речі, деякі експерти вважають, що саме розформування резервів після продажу частини проблемних портфелів і лягло в основу позитивного результату більшості банків. І саме скорочення обсягу проблемних кредитів учасники ринку ставлять на перше місце, кажучи про прибуток банків у наступному році.
"Значним позитивом для сектора стало б прийняття законів, що спрощують процедури стягнення заставного майна за проблемними кредитами. Такі реформи дисциплінували б несумлінних позичальників і дозволили б банкам швидше почистити баланси", - сподівається Віталій Ваврищук. Але на жаль, з огляду на відсутність банківського лобі в органах влади, сподіватися на позитивні зрушення в цьому напрямку не варто, вважає експерт. Що ж до кінця цього року його прогноз ще більш песимістичний. "Позитивний результат в листопаді обнадіює, проте, швидше за все, банки знову підуть у мінус у грудні", - припускає аналітик. У цілому ж, за прогнозами Ваврищука, сектор вийде на стабільну прибуткову роботу не раніше другого кварталу 2011 р. Фінансовий результат банківського сектора за підсумками наступного року буде позитивним, проте рентабельність капіталу навряд чи перевищить 2-4%.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас