Точка зору: Єдиного СП між "Нафтогазом" і "Газпромом"не буде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Єдиного СП між "Нафтогазом" і "Газпромом"не буде

Енергетика
271
Експерт з питань енергетики Валентин Землянський висловив переконання в неможливості найближчим часом створення спільного підприємства між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом".
"Якщо навесні мова йшла про створення єдиного СП між НАК "Нафтогаз України" і "Газпромом", то протягом року цей проект почав трансформуватися. Було запропоновано створення окремих СП, зокрема мова йде про підприємство з видобутку метану. Також існує ідея створення СП, на чому наполягає "Газпром", - передача української ГТС в обмін на родовище в РФ, де Україна зможе видобувати газ. Але в цих випадках існує досить багато питань щодо законодавчого обмеження як у РФ, так і в Україні", - повідомив В.Землянський.
Також він нагадав, що нещодавно представник Адміністрації Президента Ірина Акімова заявила про те, що в 2011 році буде проводитися реструктуризація НАК "Нафтогаз України" на окремі компанії. Це, на думку експерта, також "викликає безліч питань", оскільки в такому разі невідомо, хто стане правонаступником "Нафтогазу" на постачання і транзит газу. До того ж, переконаний експерт, "ми можемо отримати досить негативну реакцію з боку західних кредиторів".
"Як відомо, НАК у 2009 році випустила облігації, які були реструктуризовані. І тут мова йде про те, що в умовах випуску цих облігацій юридична форма НАКу не буде мінятися, тому що таким чином доведеться вирішувати вже не економічні, а зовнішньополітичні питання, бо інакше західні кредитори можуть просто оголосити дефолт НАК і вимагати миттєвої виплати всіх сум", - підсумував В.Землянський.
За матеріалами:
ИнтерМедиа Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас