"Ъ": На купівлю "Укртелекому" претендує лише австрійська інвесткомпанія EPIC — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": На купівлю "Укртелекому" претендує лише австрійська інвесткомпанія EPIC

Казна та Політика
846
Єдину заявку на участь у конкурсі із приватизації 92,79% акцій "Укртелекому" подала "дочка" австрійської консалтингової компанії EPIC - ESU (EPIC Services Ukraine), заявив голова Фонду держмайна (ФДМ) Олександр Рябченко. За його словами, ESU вже отримала дозвіл Антимонопольного комітету на концентрацію більше 50% акцій держоператора.
"Але торгів не буде", - повідомив Рябченко. Згідно із положенням про порядок проведення приватизаційних конкурсів, у випадку якщо в торгах бере участь одна компанія, ФДМ зобов'язаний запропонувати їй викупити пакет акцій, що виставляється, за результатами незалежної експертної оцінки. Конкурс із вибору оцінювача буде оголошений сьогодні, 22 грудня, пообіцяв глава ФДМ.
Після визначення вартості, яка має бути не нижче стартової (10,5 млрд грн.), ФДМ зробить пропозицію ESU на викуп держпакету акцій "Укртелекому". "Компанія має право відмовитися, але тоді їй не повернуть 1,05 млрд грн., які були внесені нею як завдаток для участі у конкурсі", - говорить Олександр Рябченко. Засновник і керуючий партнер EPIC Пітер Гольдшайдер заявив: "Укртелеком" набагато більше підприємств, які ми приватизували. Але ми дуже добре знаємо український ринок і потреби 'Укртелекому', оскільки раніше виступали його консультантом із стратегії, а також проводили його оцінку при минулій підготовці оператора до приватизації". За його словами, розроблена EPIC стратегія розвитку "Укртелекому" дозволить вивести оператора на беззбиткову роботу вже через декілька років. В той же час пан Гольдшайдер відмовився назвати джерело фінансування покупки держпакету "Укртелекому".
Досі фаворитами конкурсу вважалися російська "Система" і компанія СКМ Ріната Ахметова . Як повідомляло напередодні джерело у фонді, єдина заявка на покупку держпакету була подана саме на користь останньої. Втім, вчора в СКМ цю інформацію спростували, заявивши що ні ЗАТ СКМ, ні компанії, що входять до групи, заявки на участь в конкурсі із приватизації "Укртелекому" не подавали. Компанія, що "бере участь у конкурсі, не має відношення ні до групи СКМ, ні до Ріната Ахметова", - уточнили в компанії. Раніше про свою відмову заявили і в МТС.
"Актив сильно переоцінений з точки зору потенціалу зростання в рамках нинішніх тендерних умов", - повідомляло раніше джерело, близьке до акціонерів "МТС-Україна".
Аналітик Alfa Capital Олег Юзефович не виключає, що ESU виступає на користь третіх осіб. "Цілком можливо, що компанія через свою дочірню структуру представляє інтереси однієї з бізнес-груп, що раніше висловлювали зацікавленість у купівлі монополіста, або їх альянсу. ESU не має досвіду в управлінні бізнесом за спеціалізацією і масштабами, подібними до 'Укртелекому', - вважає аналітик ДІК Dragon Capital Таісія Шепетко.- Для EPIC покупка 'Укртелекому' явно непрофільна, оскільки компанія в основному виступала лише радником в операціях M&A в телекомунікаційному секторі в країнах Східної Європи, включаючи Україну". Олександр Рябченко також заявив, що про інтерес до "Укртелекому" проявляли "МТС-Україна", фонд прямих інвестицій Icon Private Equity, російська ICOM Holding, донецька інвесткомпанія "Альтана Капітал", дніпропетровське ТОВ АЄФ, а також турецька Turkcell.
За словами Рябченка, залучити більше інвесторів ФДМ не зміг, оскільки Мінфін відмовився виділити кошти на проведення road show, а в держбюджеті вони не передбачені: "На передбачених законом 0,02% від продажу 'Укртелекому' жодна компанія не захотіла виступити фінансовим консультантом ФДМ". У "Альтана Капітал" розповіли, що компанія відмовилася від участі в конкурсі, тому що "подальший розвиток активу пов'язаний з великою кількістю ризиків". У Icon Private Equity від коментарів відмовилися. У ICOM Holding і АЄФ отримати коментарі не вдалось.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас