Рекламу ліків можуть заборонити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рекламу ліків можуть заборонити

Казна та Політика
121
Верховна рада має намір заборонити рекламу лікарських засобів. За прийняття у першому читанні законопроекту №7007 проголосувало 260 депутатів за 226 мінімально необхідних.
Заборону на рекламу лікарських засобів пропонується внести у вигляді норми у законі "Про лікарські засоби".
Также пропонується у законі "Основи законодавства України про охорону здоров'я" прописати норму, згідно з якою держава може обмежувати рекламу лікарських засобів, медичних виробів, техніки, методів профілактики, діагностики, лікування, реабілітації, харчових продуктів для спеціального дієтичного вжитку, функціональних харчових продуктів і дієтичних добавок.
При цьому дозволяється реклама лише тих медичних засобів і медтехніки, методів профілактики, діагности, лікування і реабілітації, які в установленому порядку дозволені спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у галузі охорони здоров'я.
Інформація про лікарські засоби (у тому числі ті, які не зареєстровані в Україні або знаходяться на стадії розробки або запровадження у виробництво) може надаватися виключно у спеціалізованих виданнях, призначених для медустанов і лікарів, а також матеріалах, які поширюються на спеціалізованих семінарах, конференціях, симпозіумах з медичної тематики.
В проекті зазначається, що держава повинна вести Державний реєстр лікарських засобів і надавати інформацію про дозволені до реалізації ліки у спеціалізованих виданнях, призначених для медичних установ та лікарів.
Законопроект посилює державний контроль за якістю вироблених, а також ввезених до України лікарських засобів шляхом введення обов'язкового державного контролю якості лікарських засобів, що імпортуються, обов'язкової перевірки відповідності умов виробництва, зберігання і реалізації ліків перед видачею дозволу на здійснення такої діяльності.
Зокрема, порядок ввезення ліків на територію України, згідно із проектом закону, встановлюється Кабінетом Міністрів, а контроль здійснюється Державною інспекцією із контролю якості ліків Міністерства охорони здоров'я у встановленому Кабміном порядку.
Проектом забороняється продаж громадянам без рецепту тих лікарських засобів, які можуть відпускатися лише за рецептом лікаря, при цьому забороняється реалізація таких ліків з аптечного кіоску окрім випадків, передбачених ліцензійними умовами, встановленими для ведення господарської діяльності в роздрібній торгівлі ліками.
Законопроект № 007 був зареєстрований в Раді 21 липня
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас