Японці просять Україну відзвітувати із "кіотських" грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японці просять Україну відзвітувати із "кіотських" грошей

Казна та Політика
861
Японська сторона стурбована інформацією про нецільове використання перерахованих Україні в рамках Кіотського протоколу 300 мільйонів євро і просить Україну надати звіт із цих коштів. Про це повідомляє "Дзеркало тижня".
21 грудня, в Національному агентстві екологічних інвестицій України відбулась зустріч із представниками японських компаній і організацій, що надали в 2009 році Україні кошти в обмін на одиниці встановленої кількості згідно з пунктом 17 Кіотського протоколу в рамках Конвенції ООН про зміну клімату.
За даними джерела видання, на зустрічі наполягала японська сторона у зв'язку зі скандалом, що розгорівся в Україні, про нецільове використання цих грошей.
Напередодні Нацекоінвестагентство отримало лист-протест від ТОВ "БДО", що проводило в червні 2010 року аудит стану наявності рахунків із вищезгаданої суми. Як стверджує джерело "Дзеркала тижня", тоді українській стороні довелося докласти немало зусиль, аби переконати японських інвесторів в тому, що перераховані ними кошти на спеціальний рахунок в Держказначействі не використовуються не за призначенням.
За станом на 1 жовтня 2010 року в Україні до стадії реалізації не доведений поки що жоден проект, а, відповідно, і кошти із спецрахунку на них не перераховувалися. В даний час лише 184 проекти згідно із прийнятою процедурою отримали листи-підтримку, з якої 56 листи-схвалення. За національною процедурою (Трек-1) затверджено 19 проектів, за міжнародною (Трек-2) затверджено 13 проектів.
Як пояснюють експерти, це пов'язано з тим, що, по-перше, Кабінет міністрів надто пізно затвердив порядок відбору, розгляду і затвердження проектів, направлених на скорочення об'єму антропогенних викидів парникових газів, а також порядок використання і реалізації проектів цільових екологічних ("зелених") інвестицій в період дії зобов'язань сторін із Кіотського протоколу.
Японська сторона попросила Нацекоінвестагентство надати детальний звіт про виконану роботу з підготовки проектів для використання перерахованих коштів.
За міжнародною процедурою, держава або компанія-інвестор, що надала кошти в рамках Кіотського протоколу, зобов'язана проводити моніторинг і відповідає за результати реалізації проектів.
На думку джерела "Дзеркала тижня", після порушення кримінальної справи проти Юлії Тимошенко у зв'язку із перевищенням повноважень із використання так званих "коштів Кіотського протоколу" і публікації частини цих документів у ЗМІ японські компанії виразили крайню заклопотаність, оскільки окрім того, що договір з ними передбачає повну конфіденційність і нерозголошення ні умов договору, ні назв компаній, для останніх це може створити деякі труднощі при реалізації проектів в інших країнах, оскільки покупці задаватимуться питанням про екологічність їх продукції.
Тим не менше, як стверджує джерело видання, японська сторона повідомила, що доки пильно спостерігатиме за розвитком справи, в якій фігурують перераховані нею кошти із Киотського протоколу. У випадку якщо японські компанії отримають досить достовірних даних про нецільове використання виплачених ними Україні коштів, вони можуть оголосити дефолт. Це означатиме для України не лише термінове повернення всієї суми перерахованих коштів по протоколу (з держбюджету), але і величезні штрафні санкції, а також максимальне погіршення інвестиційного клімату і ставлення з боку міжнародної громадськості.
Нагадаємо, в Генпрокуратурі Юлії Тимошенко висунули офіційне звинувачення у кримінальній справі про нецільове використання коштів, отриманих Україною за продаж квот на викиди парникових газів. Тимошенко дала підписку про невиїзд.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас