S&P підтвердило рейтинги Азербайджану "BB+/B"; прогноз "позитивний" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P підтвердило рейтинги Азербайджану "BB+/B"; прогноз "позитивний"

Казна та Політика
89
Standard & Poor’s підтвердило довгостроковий і короткостроковий суверенні кредитні рейтинги Азербайджанської Республіки на рівні "ВВ+/В". Прогноз із рейтингів, як і раніше, "позитивний". Оцінка ризику переведення і конвертації валюти залишається на рівні "BBB-". Про це говориться у повідомленні агентства.
"Підтвердження рейтингів обумовлене нашим припущенням про те, що державний сектор Азербайджанської Республіки зміцнить свою позицію нетто-кредитора, а міжнародна інвестиційна позиція цієї країни зміцниться, тоді як борг розширеного уряду залишиться на помірному рівні на тлі очікуваних бюджетних профіцитів", - заявив кредитний аналітик Standard & Poor’s Люк Маршан.
Стримують рівень рейтингів Азербайджанської Республіки, як і раніше, регіональні геополітичні ризики, труднощі, пов'язані із розвитком політичних, законодавчих та економічних інститутів цієї країни, і невисока прозорість, а також відносна слабкість грошово-кредитної і банківської систем. Позитивний вплив на рейтинги роблять наявність багатих природних ресурсів, значний розмір бюджетних і міжнародних резервів, а також хороші перспективи економічного зростання.
Сприятливий прогноз відносно видобутку та експорту нафти дозволяє передбачити, що в найближчі декілька років країна збереже профіцит із рахунку поточних операцій і профіцит консолідованого бюджету. Оскільки очікується, що видобуток нафти в 2011 році залишиться на практично незмінному рівні, а в 2012-у дещо зросте, тоді як ціни на нафту в 2011 році, на думку агентства, підвищаться приблизно до 86 доларів за барель, можна передбачити, що профіцит із рахунку поточних операцій залишиться високим і в 2011-2012 роках складе в середньому більше 20% ВВП. Посилення надходження прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в нафтовий сектор повинне сприяти збільшенню нафтовидобування після 2012-2013-го. Не дивлячись на глобальну рецесію, зростання економіки в Азербайджані в 2010-у і 2011 роках складе, за оцінками агентства, близько 4% на рік, а потім поступово зменшиться завдяки підвищенню темпів зростання ненафтового сектора економіки (до 5% в 2012-2013 роках), оскільки економіку продовжують стимулювати надходження від продажу вуглеводневої сировини.
Прогноз "позитивний" відображає очікуване подальше поліпшення показників зовнішнього платіжного балансу і балансу державного бюджету Азербайджанської Республіки, що виражається профіцитом як бюджету, так і рахунку поточних операцій. Якщо очікування виправдаються, це може сприяти підвищенню рейтингів країни до інвестиційної категорії протягом 2011 року.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас