Газово-флотська угода стала топ подією зовнішньої політики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газово-флотська угода стала топ подією зовнішньої політики

Казна та Політика
270
90 експертів, опитаних фондом Open Ukraine та Інститутом світової політики, вважають найважливішою подією у зовнішній політиці України в 2010 році продовження перебування Чорноморського флоту Росії у Криму до 2042 року..
Другою за значенням зовнішньополітичною подією року вони назвали ухвалення закону про основи внутрішньої і зовнішньої політики, в якому закріплений позаблоковий статус України, а третьою - підписання із Європейським Союзом плану дій відносно введення безвізового режиму для громадян України.
Четвертою за важливістю подією експерти назвали прийняття Парламентською асамблеєю Ради Європи і Європейським парламентом резолюцій, в яких, зокрема, йде мова про недемократичні тенденції в Україні, п'ятою - візит президента Віктора Януковича до Китаю і заяви про наміри встановити відносини стратегічного партнерства України із цією країною.
Крім того, експертів попросили назвати найбільш важливі, на їх думку, міжнародні події, які мали вплив на Україну в 2010 році.
Серед них найбільш важливою вони назвали загострення фінансово-економічної ситуації в ЄС, другою за важливістю - проведення засідання ради "Росія - НАТО" і зближення цієї країни і альянсу, третьою - прийняття нової стратегічної концепції НАТО, четвертою, - загибель президента Польщі Леха Качиньського, п'ятою - скандал з оприлюдненням WikiLeaks секретних документів дипломатичних місій США.
Крім цього, експертів попросили назвати іноземних діячів, чиї рішення найбільше вплинули на політику України в 2010 році.
На їх думку, найбільший вплив на неї зробив президент Росії Дмитро Медведєв, на другому місці - прем'єр-міністр Росії Володимир Путін, на третьому - державний секретар США Хіларі Клінтон, на четвертому - президент Європарламенту Єжи Бузек, на п'ятому - генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен.
Під час опитування свою думку висловили 90 вітчизняних та іноземних експертів.
Нагадаємо, в квітні Україна і Росія домовились продовжити перебування Чорноморського флоту Росії на севастопольській базі на 25 років після 2017 року, тобто, до 2042 року.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас