Після перемоги на виборах Лукашенко репресує опонентів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Після перемоги на виборах Лукашенко репресує опонентів

Казна та Політика
530
Олександр Лукашенко, який переміг на президентських виборах 19 грудня, розпочав репресії проти опонентів.
Нагадаємо, під час придушення 30-тисячної акції протесту увечері 19 грудня більше шестисот її учасників було затримано, багато, у тому числі семеро кандидатів у президенти Білорусії, побиті. ОМОН також розгромив редакції опозиційних ЗМІ, а їх співробітники заарештовані.
За словами начальника мінського ГУВС генерал-майора Леоніда Фармагея, більшість затриманих вже засуджено. "Всього судові ухвали винесено відносно більше 580 осіб, які брали участь в акції опозиції у Мінську. В основному це були адміністративні арешти від 5 до 15 діб", - сказав Фармагей. При цьому він додав, що неповнолітні і ті, у кого двоє дітей, були відпущені.
Разом з тим, всіх затриманих перевіряють на причетність до масових заворушень, за фактом яких порушена кримінальна справа. Покарання за цією статтею передбачає позбавлення волі на строк до 15 років.
Також білоруська влада погрожують ліквідацією всім політичним партіям, що взяли участь у заворушеннях. "Якщо партія або громадське об'єднання приймали рішення про участь у масових заворушеннях, то ми ставитимемо питання про їх ліквідацію", - заявив міністр юстиції Віктор Голованов. Всього у Білорусі 15 політичних партій.
Зазначимо, що серед затриманих напередодні багато росіян, у тому числі журналістів. Так, журналістка "Новой газеты" у Білорусі Ірина Халіп перебуває зараз у СІЗО КДБ республіки. Інший представник преси - фотокореспондент петербурзької газети "Мой район" Олександр Астафьєв оголосив голодування з вимогою візиту російського консула. Раніше повідомлялося, що Олександр Астафьєв разом з іншими журналістами був побитий білоруським ОМОНом і поміщений до мінського розподільника.
Дії Лукашенка викликали засудження з боку деяких держав і міжнародних організацій. Так, Держдепартамент США відмовився визнати вибори у Білорусії легітимними. Про це напередодні заявив прес-аташе відомства Філіп Кроулі.
Також у визнанні обраному білоруському президентові відмовила ОБСЄ. Заяву про це зробив глава місії Тоні Ллойд. Нормативно-правову базу Білорусі він назвав неадекватною і "яка не гарантує проведення прозорих виборів". За словами Ллойда, представники ОБСЄ визнали, що президент Лукашенко використовував адміністративний ресурс, і пообіцяли оцінити підсумки голосування із врахуванням нічних подій.
Неоднозначно оцінили підсумки виборів у Білорусії і в Росії. За словами лідера ЛДПР Володимира Жириновського, Лукашенко - більшовик і тому ніколи добровільно не залишить свою посаду. "Він залишився на п'ять років. Ви думаєте, він піде через п'ять - у 2015 році? У 2020-у не піде, і в 2025 р", - заявив він, виступаючи 21 грудня у Держдумі. "Вони вночі силоміць приходять до влади. І так само силоміць хтось колись спихне Лукашенка", - додав лідер ЛДПР.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас