Дрібним банкам допоможе Єврокомісія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дрібним банкам допоможе Єврокомісія

Казна та Політика
377
За відомостями "ЭИ", таку рекомендацію до парламенту направив глава представництва Єврокомісії в Україні Мануель Пінто Тіхксейра. Підставою для його звернення став лист Асоціації українських банків, в якому вимога до створюваних банків мати капітал на рівні EUR45 млн. називається дискримінаційною.
"Збільшення вимог до мінімального капіталу створить бар'єр для входження нових гравців на банківський ринок. Крім того, можна припустити, що дана вимога буде застосована Нацбанком і до працюючих банків (зараз лише 50 з 180 банків мають відповідний розмір капіталу), - сказано в листі, підписаному президентом АУБ Олександром Сугоняко. - Це може призвести до збільшення концентрації фінансових ризиків".
На завершення асоціація попросила Єврокомісію оцінити відповідність даної норми законодавству ЄС, враховуючи, що законопроект вносився для гармонізації українського і європейського банківського регулювання.
Звернення банкірів до Єврокомісії, судячи з усього, сталося не просто так. Як повідомляють на умовах конфіденційності високопоставлені співробітники Кабміну, подальше зближення з Євросоюзом передбачає повну гармонізацію законодавства України, яке регулює діяльність фінансових організацій, з директивами ЄС. Тому прийняття законопроекту №884 в поточній редакції буде дещо дивним: навіщо підвищувати мінімальний статутний фонд банків, якщо чинна сьогодні норма (75 млн. грн., тобто приблизно EUR7 млн.) і так перевищує загальноєвропейську.
У зв'язку з цим експерти вважають, що побоювання банкірів виправдані, а сам законопроект не відповідає нормам ЄС. "У Євросоюзі вхідний поріг для місцевих банків становить EUR2 млн., - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.- У США мінімальний капітал для банків встановлений на рівні $5 млн". Аналітик вважає, що норма про збільшення плати за вхід на український ринок могла бути ініційована як дрібними банками, "які хочуть продатися скоріше", так і великими гравцями, які бажають зниження конкуренції.
Як приклад Охріменко назводить постійне зростання комісійних при проведенні фінансових операцій: за його словами, середня вартість операції в мережах великих банків сьогодні становить близько 10 грн. за платіжку. У невеликих банків - 3-5 грн. (Найдешевше обслуговування в Ощадбанку - мінімум 2 грн. за платіж).
"В умовах, коли видавати кредити за рахунок залучених депозитів невигідно, основною моделлю банківського бізнесу стають дорогі послуги, наданню яких шкодить конкуренція, - пояснює експерт.- Тому спроби великих банків знизити конкуренцію в секторі - цілком виправдані".
У свою чергу представник одного з невеликих банків каже, що підозрювати дрібні банки в лобіюванні норми про підвищення порогу для входу на ринок - це "все одно, що підозрювати мурашок у впливі на інтенсивність сонячного світла". Банкір говорить, що норму в закон просували великі банки - через заступника глави НБУ Володимира Кротюка та народного депутата Юрія Воропаєва.
І НБУ обов'язково підвищить вимоги до капіталізації банків. "Про це постійно говорять представники Світового банку, тому чиновникам НБУ буде дуже легко виправдати підвищення вимог "міжнародних фінансових організацій", - говорить банкір. При цьому, за його словами, ніякої логіки в підвищенні вимог до капіталізації банків навіть до рівня 120 млн. грн. немає. "Це вони в Нацбанку так самовиражаються, стимулюють нас домовлятися", - вважає банкір.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас