Україна залучила 500 млн дол. за рахунок другого випуску єврооблігацій-2010 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна залучила 500 млн дол. за рахунок другого випуску єврооблігацій-2010

Казна та Політика
230
Україна розмістила другий в 2010 році випуск єврооблігацій на $500 млн, повідомив менеджер розміщення Credit Suisse Group AG.
Згідно з оприлюдненими напередодні урядом України умовами випуску єврооблігацій, ставка по них становить 6,7%, а термін погашення - 21 грудня 2011 року. Процентний дохід по єврооблігаціях виплачується раз на півроку.
Напередодні випуску Україна погасила випущені в 2006 році самурай-бонди на JPY35,7 млрд $426,6 млн за поточним курсом).
Необхідність у виході на зовнішні ринки запозичення може бути викликана також спадом продажів на ринку облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП). За останні п'ять тижнів уряд залучив всього 0,4 млрд грн, відмовляючись підвищувати ставки (по річних паперах, наприклад, вище 7,5% річних).
Як повідомлялося, уряд вирішив здійснити другий випуск єврооблігацій цього року для виконання державного бюджету. При цьому передбачалося, що обсяг розміщення складе $600 млн.
Перший раз в цьому році Україна вийшла на ринок у вересні цього року, коли продала 5-річні єврооблігації на $0,5 млрд під 6,875% річних і 10-річні єврооблігації на $1,5 млрд під 7,75% річних.
Крім того російський ВТБ в червні цього року надав Україні 6-місячний бридж-кредит (перед розміщенням суверенних євробондів і отриманням першого траншу кредиту Міжнародного валютного фонду) на $2 млрд під 6,7% річних. Кредит може бути пролонгований тричі на максимальний термін до двох років. При цьому на кожен період продовження буде діяти нова відсоткова ставка, про яку домовляться сторони. Пізніше ВТБ переуступив права за кредитом Україні VTB Capital plc, яка також входить до групи ВТБ.
Віце-прем'єр Сергій Тігіпко в кінці листопада заявив, що в разі збереження вигідних умов кредиту ВТБ це фінансування доцільно було б продовжити. "Якщо вдасться пролонгувати його далі, я впевнений, що це треба робити, тому що ставка нижче 7%", - сказав він. За наявною неофіційною інформацією, кредит ВТБ вже пролонговано.
До кінця року, як очікується, Україна отримає другий транш кредиту МВФ у розмірі SDR1 млрд: місія Фонду в листопаді дала позитивну оцінку виконанню програми, і рада директорів МВФ розгляне це питання 22 грудня. За даними Фонду, безпосередньо уряду з другого траншу буде спрямовано близько $1 млрд.
МВФ наприкінці липня вирішила відновити кредитну співпрацю з Україною за новою програмою stand by: Київ у кінці липня отримав перший транш у розмірі SDR1,25 млрд ($1,9 млрд), з якого уряду було направлено $1 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас