"Ъ": Депутати вимагають визнати Податковий кодекс неконституційним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Депутати вимагають визнати Податковий кодекс неконституційним

Казна та Політика
898
У розпорядженні газети Коммерсант є текст конституційного подання 53 парламентарів, який сьогодні вранці буде переданий до Конституційного суду (КС). Представники опозиції просять визнати неконституційним Податковий кодекс, який прийнятий Верховною радою 2 грудня і набирає чинності 1 січня 2011 року. Звернення до КС містить два розділи доказової бази, присвячені невідповідності документа низці статей Конституції.
Депутати нагадують, що 30 листопада президент ветував кодекс і направив до парламенту свої зауваження. Ці правки, за пропозицією спікера Володимира Литвина, були схвалені єдиним пакетом 2 грудня голосами 268 депутатів. У конституційному зверненні йдеться, що в сесійній залі не було даної кількості парламентаріїв, їх було близько 100 осіб, які голосували картками інших депутатів (ст. 84 Конституції зобов'язує депутатів голосувати особисто). Як доказ додається відеозапис телеканалу "Рада".
Згідно з Бюджетним кодексом, розгляд проектів законів, що впливають на дохідну та видаткову частину держбюджету, проходить "за особливою процедурою" і передбачає наявність експертного висновку профільного комітету з питань бюджету. Цей висновок не був зроблений. Закон "Про регламент Верховної Ради" визначає, що податковий комітет мав розглянути всі пропозиції президента і надати їх депутатам за три дні до розгляду. Кодекс мали оприлюднити до 15 серпня.
"В іншому разі норми, що впливають на формування доходів і витрат, застосовуються не раніше початку бюджетного періоду наступного за плановим", - йдеться у зверненні.
Друга частина депутатського подання до КС вказує на норми кодексу, які носять дискримінаційний характер і звужують права і свободи громадян. Депутати відзначають розширення повноважень контролюючих органів у частині арешту майна і відсутність відповідальності посадових осіб "за невиконання або неналежне виконання своїх обов'язків". Конституції суперечить і норма про оподаткування різниці між доходом, отриманим фізичною особою в результаті продажу заставного майна в разі невиконання кредитного договору, та сумою фактично сплачених позичальником зобов'язань.
"Положення Податкового кодексу, всупереч закріпленим Конституцією принципам соціальної, правової держави і верховенства права, скасували або змінили обсяг прав і зобов'язань, пільг, компенсацій і гарантій", - наголошується в документі.
Юристи визнають, що процедура прийняття Податкового кодексу та набрання ним чинності суперечить Конституції.
"Останні 5-6 років ці норми регулярно порушуються. Змінюються не тільки податкові ставки, але й правила", - відзначає глава податкової практики київського офісу DLA Piper Ukraine Llc Світлана Мусієнко. Але оскільки це питання швидше за все матиме не економічний, а політичний підтекст, шанси визнання кодексу неконституційним практично дорівнюють нулю.
"Саме по собі прийняття кодексу за місяць до набрання чинності вже незаконне. А податкове законодавство сильно впливає на економіку, всі повинні звикнути й адаптуватися до нових норм. Саме на ці моменти депутатам і варто акцентувати увагу КС", - говорить партнер юркомпанії "КПД Консалтинг" Микола Доленко.
Але, за словами старшого юриста компанії Astapov Lawyers Євгена Блінова, у разі визнання кодексу незаконним є і негативні моменти. Якщо підприємства попрацюють за новими правилами хоча б три місяці, то скасування документа в цілому призведе до необхідності надання нової повторної податкової звітності, перерахунку всіх податків.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас