Fitch змінило прогноз рейтингів Казахстану на "позитивний" зі "стабільного" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch змінило прогноз рейтингів Казахстану на "позитивний" зі "стабільного"

Казна та Політика
143
Міжнародне рейтингове агентство Fitch змінило прогноз довгострокових рейтингів дефолта емітента (РДЕ) Казахстану на "позитивний" зі "стабільного", повідомляється у прес-релізі агентства.
Довгостроковий РДЕ в іноземній валюті підтверджений на рівні "BBB-", в національній валюті - "BBB".
Крім того, агентство підтвердило короткостроковий РДЕ Казахстану в іноземній валюті на рівні "F3" і рейтинг країнової стелі "BBB".
"Перегляд прогнозу рейтингів Казахстану відображає продовження відновлення після серйозної дії глобальної фінансової кризи, про що свідчать економічне зростання, поліпшення платіжного балансу, ознаки стабілізації у банківській системі, зниження бюджетного дефіциту і зміцнення державного балансу, - зазначає глава аналітичної групи Fitch із суверенних рейтингів у країнах Європи з економікою, що розвивається, Ед Паркер. - В той же час проблемні кредити в банківському секторі залишаються істотним джерелом ризику і основним чинником, який стримує суверенний рейтинг".
Макроекономічна кон'юнктура в даний час є чинником, що підтримує суверенну кредитоспроможність. Реальний ВВП підвищився на 7,5% за перші три квартали 2010 р. (відносно аналогічного періоду попереднього року), чому сприяли зростання нафтовидобування, підвищення цін на нафту і результати заходів політики стимулювання.
Fitch прогнозує зростання реального ВВП на 5-6% в 2011 і 2012 рр., чому сприятимуть бум в секторі сировинних товарів, що спостерігається в даний час, і економічне зростання в Китаї, а також значні прямі іноземні інвестиції і розвиток інфраструктури. Нафтовидобування різко зросте із початком видобутку на Кашаганському родовищі у Каспійському морі, як чекає влада, в 2015 р. Видобуток може подвоїтися приблизно до 2020 р., внаслідок чого Казахстан може стати п'ятою найбільшою нафтовидобувною державою у світі, зазначають у Fitch.
Відбулось істотне зменшення ризиків зовнішнього фінансування. Fitch прогнозує, що рахунок поточних операцій Казахстану стане профицітним на рівні близько 3,7% ВВП в 2010 р. і 3,2% в 2011 р. порівняно із дефіцитом в 3,1% в 2009 р. Чисті прямі іноземні інвестиції (акціонерні та внутрішньокорпоративний борг) можуть скласти близько $10 млрд на рік, тоді як зовнішні запозичення державних компаній у міжнародних фінансових організацій і Китаю сприяють надходженню капіталу, не дивлячись на дефолт із зовнішнього боргу деяких казахстанських банків.
Валютні резерви Національного банку Казахстану склали $28 млрд в листопаді 2010 р., а сукупні валютні резерви та іноземні активи у Національному фонді республіки збільшилися до $58 млрд із $42 млрд в червні 2009 р. Це забезпечує істотну подушку валютної ліквідності для суверенного емітента і обумовлює його позицію як зовнішнього нетто-кредитора. Проте Fitch прогнозує, що чистий зовнішній борг складе близько 19% ВВП на кінець 2010 р. порівняно із десятирічним медіанним рівнем для рейтингової категорії "BBB" в 9%. Це пов'язано переважно із високим зовнішнім боргом приватного сектора, близько половини якого доводиться на внутрішньокорпоративний борг із квазіакціонерними характеристиками.
"Ситуація у сфері державних фінансів Казахстану покращується і є сприятливим рейтинговим чинником. Fitch прогнозує збалансований загальнодержавний бюджет в 2011 р., тоді як в 2009 р. спостерігався дефіцит на рівні 5,3% ВВП, включаючи низку позабюджетних витрат. Цьому сприятимуть збільшення нафтових доходів, зростання ВВП і ослаблення заходів, які були зроблені в період фінансової кризи. Політика держави із обмеження передачі нафтових доходів Національного фонду до бюджету номінальною сумою в $8 млрд на рік (6,4% ВВП в 2010 р.) у поєднанні зі змінним розміром нового експортного мита на нафту менше 1% ВВП повинна сприяти податково-бюджетній прозорості, хоча і схильна до ризику, пов'язаного із виконанням. Загальний державний борг є низьким на рівні 13% ВВП на кінець 2010 р. порівняно із довгостроковою медіаною для рейтингової категорії "BBB" в 35% згідно із прогнозами Fitch. В той же час ці сильні сторони частково ослаблюються істотними умовними зобов'язаннями у формі підприємств в державній власності і слабкою банківською системою", - говориться у прес-релізі Fitch.
Основним чинником, що обмежує суверенний рейтинг, є банківський сектор. Три банки допустили дефолт в 2009 р., включаючи два найбільші банки Казахстану, що призвело до збитків у розмірі близько $10,9 млрд (10% ВВП в 2009 р.) для кредиторів після завершення реструктуризації у 2010 р. Ці списання плюс державний капітал у розмірі $9 млрд зміцнили показник достатності капіталу банківського сектора до 17%, проте включення в нього істотного об'єму "нарахованих відсотків" ставить питання відносно його якості.
Держава і підприємства в державній власності також надають значне фондування. В той же час якість активів є слабкою і до цих пір невизначеною. За національним стандартом, непрацюючі кредити банків складали 26% всіх кредитів за станом на листопад 2010 р, збільшившись відносно 18% роком раніше. В той же час, за оцінками Fitch, всі проблемні кредити, включаючи реструктуровані кредити, складають більше 50%. Хоча резерви, еквівалентні 17% кредитів, а також капітал забезпечують здатність абсорбувати збитки, капіталізація деяких банків, як вважається, залишається недостатньою.
Тим не менше Fitch не чекає подальшої рекапіталізації з боку держави, хоча не виключає її. Рівні доларизації, валютні розриви і відношення кредитів із депозитів знижуються, й істотне відновлення економіки сприяло б відновленню сектора. Обсяги кредитування зменшуються у реальному вираженні, і слабка фінансова система може виступати як чинник, який стримує зростання кредитування і ВВП, протягом деякого часу. Це може позначитися головним чином на споживачах і підприємствах малого і середнього бізнесу, оскільки крупні корпорації і ключові проекти розвитку можуть мати доступ до міжнародного фінансування.
Інші слабкі сторони, які позначаються на рейтингах Казахстану, включають недоліки у сфері корпоративного управління і корупцію, схильність впливу цін на сировинні товари (що, як правило, означає вищу макроекономічну волатильність), відносно слабкий діловий клімат, що стримує інвестиції, диверсифікацію і зростання, а також історію високої і достатньо волатильної інфляції і макрофінансової нестабільності.
Потенційні чинники, які можуть зумовити рейтингові дії в майбутньому, включають посилення упевненості в тому, що інвестиції в сектор природних ресурсів та інші проекти розвитку забезпечують надійні перспективи зростання і хороші позиції у сфері платіжного балансу, що може призвести до підвищення рейтингів. Стійкіші свідоцтва оздоровлення банківської системи із скороченням проблемних кредитів і відсутністю необхідності в подальшій дорогій державній підтримці також можуть призвести до підвищення рейтингів. Позитивний вплив на рейтинги можливий у разі зміцнення суверенного балансу.
І, навпаки, поява у банківській системі значніших проблем, ніж в даний час чекає Fitch, серйозне і тривале зниження цін на нафту або ослаблення податково-бюджетної дисципліни можуть призвести до негативної рейтингової дії, говориться у повідомленні агентства.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас