Тимошенко вимагає публічних слухань у судах з її справи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко вимагає публічних слухань у судах з її справи

Казна та Політика
753
Лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко вимагає, аби слухання в судах у її справі були публічними. Про це вона заявила сьогодні, перш ніж увійти до будівлі Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України, передає кореспондент РБК-Україна.
Тимошенко повідомила, що прийшла до ГПУ з адвокатами і має намір чітко і публічно себе захищати: "Єдине, чого я хочу, аби всі розслідування, слухання в судах були публічними".
"У мене немає жодного страху, я не ховатимуся в лікарнях і не виїжджатиму з України", - заявила вона.
З приводу того, наскільки вірогідним є її арешт, Тимошенко зазначила: "У Президента України Віктора Януковича досить влади для цього, але це йому не допоможе, і буде лише гірше для нього самого, якщо він піде на цей крок".
"Сьогодні існує велика загроза втрати Україною демократії та незалежності, тому я би хотіла, аби всі члени ради Європи виступили на захист свободи і незалежності демократії в Україні", - зазначила Тимошенко.
Нагадаємо, 15 грудня ц.р. ГПУ порушила кримінальну справу проти Тимошенко за ч.3 ст.365 Кримінального кодексу України (перевищення влади і службових повноважень, що викликає тяжкі наслідки). ГПУ звинувачує Тимошенко у зловживанні коштами від продажу квот із Кіотського протоколу.
Головне слідче управління ГПУ також прийняло рішення обрати запобіжним заходом для Тимошенко підписку про невиїзд.
Зазначимо, 3 грудня прес-служба ГПУ повідомляла, що слідство у справі, в рамках якої була допитана Тимошенко, встановило, що цільові кошти, отримані Україною за Кіотським протоколом, були незаконно конвертовані і використані на інші потреби, замість передбачених вказаним протоколом, тобто не за цільовим призначенням. "Заяви Тимошенко про те, що вказані кошти знаходяться на спеціальних депозитних рахівницях, не відповідають дійсності", - говориться у повідомленні.
Нагадаємо, 2 грудня Тимошенко була допитана в Головному слідчому управлінні Генеральної прокуратури України як свідок з приводу нецільового використання коштів від продажу квот в рамках Киотського протоколу. За словами Тимошенко, вона показала і довела слідчому, що всі гроші знаходяться на спеціальних рахівницях Мінекології і природокористування. За її словами, йдеться про 320 млн євро.
Слідчі ГПУ зафіксували у протоколі допиту Тимошенко її заяву з приводу незаконного перерахування 500 млн грн. "Йдеться про перерахунки на приватні рахунки сина Миколи Азарова 150 млн грн. і про перерахування на рахунки приватних компаній першого віце-прем'єра Андрія Клюєва і глави Донецької ОДА Анатолія Близнюка 370 млн грн. Ці дані я надала ГПУ за результатами журналістських розслідувань з наданням документів, які це підтверджують", - підкреслила Тимошенко.
Зазначимо також, 30 листопада ц.р. екс-віце-прем'єр-міністра України Олександра Турчинова викликали до ГПУ відносно незаконного використання коштів у рамках Кіотського протоколу. "Я можу з упевненістю сказати, і саме про це говорив на допиті в ГПУ, що під час діяльності Кабміну Тимошенко не було жодного випадку, коли кошти, що надходять за Кіотським протоколом і які зберігаються на спеціальному рахунку, не використовувалися за призначенням", - зазначив Турчинов.
А 27 жовтня ц.р. Контрольно-ревізійне управління (КРУ) виявило порушення на суму 1,16 млн грн. при використанні коштів, отриманих в 2009 р. від продажу частин встановленої кількості викидів парникових газів, передбачених Кіотським протоколом.
"Вказане порушення виникло унаслідок видання урядом розпорядження від 9 вересня 2009 р. № 1049, яким змінено цільове призначення коштів спецфонду держбюджету, неефективного і непрофесійного управління коштами єдиного казначейського рахунку з боку уряду і Мінфіну", - заявив тоді директор Департаменту інспекції органів державної влади КРУ Ігор Нікола.
Нагадаємо, 22 квітня ц.р. Президент України Віктор Янукович звинуватив уряд Тимошенко у нецільовому використанні коштів, виділених Україні за Кіотською угодою. Він передбачив, що кошти, отримані Україною за Кіотським протоколом, використані не за призначенням. "Вони розікрадені. І нас ще ця ганьба чекає", - сказав Янукович. ГПУ 28 квітня 2010 р. порушила кримінальну справу відносно службових осіб Кабінету міністрів України за фактом порушень за ч. 2 ст. 210 Кримінального кодексу України (ККУ) і ч. 2 ст. 364 УКУ.
Як повідомлялося, у березні 2009 р. Україна домовилася про продаж Японії 30 млн одиниць встановленої кількості викидів парникових газів. У квітні 2009 р. Тимошенко заявила про залучення Україною 3 млрд грн. від цього продажу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас