"Ъ": Держава поспішає на виручку "Нафтогазу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Держава поспішає на виручку "Нафтогазу"

Енергетика
947
У п'ятницю прес-служба НАК "Нафтогаз України" поширила заяву, згідно з якою за підсумками 11 місяців 2010 року компанія реалізувала споживачам 39,9 млрд кубометрів природного газу вартістю 60,2 млрд грн. Це на 20% більше в натуральному вираженні і на 34,6% - у фінансовому, ніж за аналогічний період 2009 року. У "Нафтогазі" також уточнили, що за підсумками року компанія планує зберегти 20-відсоткове зростання реалізації газу і вийти на 44 млрд кубометрів, що дозволить виручити на 35% більше коштів. За даними Мінпаливенерго, в основному реалізація зросла за рахунок збільшення на 59,7% споживання природного газу промисловістю. Отримати додаткові коментарі в прес-службі "Нафтогазу" і Мінпаливенерго вчора не вдалося.
Згідно з оцінками джерела в Мінпаливенерго, за підсумками року за рахунок зростання реалізації газу додатковий прибуток НАК складе $150-200 млн. "Ми планували використовувати його на створення мережі АЗС і на розробку родовищ в Єгипті та в ОАЕ", - повідомив співрозмовник, додавши, що компанія планує створити мережу з 150 АЗС до кінця 2015 року. Але ці плани можуть не реалізуватися через наміри Кабміну збільшити податкові відрахування.
"У новий фінансовий план "Нафтогазу" Кабмін заклав норму, згідно з якою весь додатковий прибуток піде на те, щоб покрити збільшення рентної плати та інших податків", - відзначило джерело. На його думку, в результаті доходи і прибуток НАК за рахунок природного зростання не збільшаться.
"У компанії ще можуть бути додаткові доходи завдяки збільшенню тарифів на природний газ для населення, але зростання доходів за рахунок збільшення обсягів продажів вже не буде", - вважає співрозмовник. Нагадаємо, у зв'язку з прийняттям нового Податкового кодексу в Україні нафтогазові компанії зазнаватимуть істотних збитків. Зокрема, рентна плата за видобуток нафти та природного газу збільшиться на 40%, до 280 грн за тисячу кубометрів газу.
Член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Пашинський зазначив, що посилення податкових зобов'язань стосовно "Нафтогазу" не дозволить компанії виконати інвестиційні плани. "Можна констатувати, що політика Кабміну по відношенню до 'Нафтогазу' як до джерела доходу після зміни уряду не змінилася, - говорить Максим Шеїн з "Брокеркредитсервісу".- Як і попередній, нинішній Кабінет міністрів використовує НАК для того, щоб закривати дірки в бюджеті". Андрій Яструб з ІК Foyil Securities нагадав, що нещодавно парламент ратифікував протокол про приєднання України до договору про заснування Енергетичного співтовариства. Членство України в цій організації передбачає лібералізацію ринку природного газу, а не посилення фіскального тиску на "Нафтогаз", зазначив експерт.
За словами члена комітету Верховної ради з питань ПЕК Олександра Гудими, навіть після посилення податкового навантаження НАК зобов'язана спрямовувати не менше 30% від прибутку на виплату дивідендів: "Ця норма ніколи не дозволить НАК стати конкурентною компанією, зазначив Гудима. Саме тому розділення компанії та її приватизація, як передбачено в законі про лібералізацію газового ринку, - єдиний спосіб зробити галузь справді ефективною і відновити інвестиційну активність".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас