Україна має намір побудувати термінал з перевалки газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна має намір побудувати термінал з перевалки газу

Енергетика
496
Як заявили в прес-службі голови робочої групи при президенті "Національні проекти", в Україні створено держпідприємство зі спорудження терміналу з прийому зрідженого природного газу (ЗПГ). Його керівником призначено екс-начальника київського метрополітену Петра Мірошникова, який раніше очолював нафтокомпанію "Альянс-Україна". "Після тривалих розмов про необхідність зменшення залежності від імпортного газу, що надходить тільки з однієї країни, ми розпочали практичну реалізацію такого проекту", - йдеться в заяві. Конкурс з відбору розробника техніко-економічного обґрунтування проекту буде оголошено в січні, а розробка ТЕО буде завершена у вересні наступного року.
Нагадаємо, Україна розраховує диверсифікувати постачання зрідженого газу за рахунок країн Північної Африки, Близького Сходу та Азербайджану. Поки про готовність продавати такий газ заявляють лише в Азербайджані. Згідно з попередніми домовленостями, країна може продавати Україні 5 млрд кубометрів зрідженого газу на рік. Постачання азербайджанського палива можлива через ЗПГ-термінал у грузинському морському порту Кулеві. Термінал планується побудувати в 2013 році, відповідний меморандум у квітні цього року підписали Азербайджан, Грузія, Болгарія і Румунія.
У прес-службі Мінпаливенерго будівництво ЗПГ-терміналу не коментують. "Протягом 2012 року ми плануємо знайти інвесторів, перш за все серед власників українських підприємств з виробництва добрив, - розповіло джерело в міністерстві.- Ми розраховуємо залучити Дмитра Фірташа (власник 'Рівнеазоту' і концерну" Стирол '), групу "Приват" ('Дніпроазот') і Олександра Ярославського (черкаський "Азот")". Будівництво першої черги СПГ-терміналу Мінпаливенерго розраховує почати в 2013 році і завершити в 2015-2016 роках, будівництво другої черги - в 2016-2018 роках.
Джерело в оточенні Дмитра Фірташа повідомило, що підприємцю "теоретично цікава" ця пропозиція. У групі "Приват" відзначили, що мають власні ресурси газу, що видобувається "Укрнафтою", а тому проект терміналу їм не цікавий. Підприємець Олександр Ярославський заявив, що поки не готовий коментувати свій інтерес до будівництва: "Надто мало інформації про те, що це буде, щоб говорити, наскільки це цікаво". Вартість проекту в Мінпаливенерго оцінюють в 1,5 млрд євро.
Глава East European Gas Analysis Михайло Корчемкін зазначає, що поки Азербайджан може поставляти в Україну не більше 5 млрд кубометрів газу. Але зараз Азербайджан і Туркменія будують Транскаспійський газопровід. Він пройде по дну Каспійського моря і дозволить поставляти газ із Туркменії та Азербайджану на Чорноморське узбережжя Грузії. Проектна потужність цього трубопроводу - 30 млрд кубометрів на рік. "Якщо газопровід буде побудований, Україна зможе купувати в Азербайджані до 15 млрд кубометрів газу на рік, тобто потужності СПГ-терміналу можна буде навіть розширювати", - говорить Корчемкін. В іншому випадку необхідно буде закуповувати газ на Близькому Сході і в Північній Африці. "А там вже зовсім інша економіка", - відзначає експерт.
За словами Максима Шеїна з "Брокеркредитсервісу", сама по собі наявність ЗПГ-терміналу може вже зараз стати аргументом для України у переговорах з "Газпромом" про гарантії прокачування газу через територію країни і ціну на нього. "Фактично Україна створює інструмент для конкуренції з російською монополією, оскільки отримується через термінал газ може бути реекспортований в країни Східної Європи і конкурувати там з російським", - говорить Шеїн.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас