Дані exit-polls: Лукашенко лідирує на виборах у Білорусії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дані exit-polls: Лукашенко лідирує на виборах у Білорусії

Казна та Політика
481
За даними exit-polls, проведеного провладним центром ЕКООМ, чинний глава Білорусі Олександр Лукашенко набирає на президентських виборах понад 70% голосів. Про це повідомляє Центрвиборчком Білорусі, передає радіо "Свобода".
На другому і третьому місцях - кандидати від опозиції Андрій Санніков і Володимир Некляєв (приблизно по 4% голосів).
Кандидати в президенти від опозиції, які вважають, що результати голосування будуть сфальсифіковані, закликають виборців вийти на головну площу Мінська відразу після закриття дільниць і зажадати нових виборів. Опозиція наполягає на тому, що акція буде мирною. Однак влада заявила, що будь-які протиправні дії будуть жорстко припинятися.
У Центрвиборчкомі країни повідомили, що в Білорусі на президентських виборах проголосували понад 65% виборців. Таким чином, вибори можна вважати такими, що відбулися. У Брестській області вже проголосували 64,8% виборців, у Вітебській - 71,8%, у Гомельській - 70,2%, у Гродненській - 62,7%, у Мінській - 68,7%, у Могильовській - 68,8% і в місті Мінську - 53,4%. За межами Білорусі вже проголосували 55,3% виборців.
З 14 грудня було дострокове голосування. 18 грудня достроково проголосували 23,1% виборців. При цьому більше тих, хто проголосував достроково, було у Вітебській області - там зробили свій вибір заздалегідь 34,6% зареєстрованих виборців. На закордонних дільницях достроково проголосували 28,2% білорусів. Інші регіони країни, крім Вітебської області, були менш активні - у цілому на території республіки достроково віддали свої голоси від 26,4% до 17,7% зареєстрованих виборців.
У суботу КДБ і МВС Білорусі звернулися до громадян з проханням не піддаватися на заклики опозиції, попередивши, що будь-які протиправні дії будуть жорстоко припинятися.
Раніше кандидати на пост президента від опозиції, які заявляють, що результати голосування будуть сфальсифіковані, закликали виборців вийти на головну площу Мінська відразу після закриття виборчих дільниць і вимагати нових виборів. Опозиція запевняє, що акція буде мирною.
Нагадаємо, вчора в Білорусії відбулися президентські вибори. У списку кандидатів у Президенти 10 осіб: чинний глава держави О.Лукашенко, а також Григорій Костусєв, Олексій Михалевич, Володимир Некляєв, Ярослав Романчук, Віталій Римашевський, Андрій Санніков, Микола Статкевич, Віктор Терещенко, Дмитро Ус.
Варто зазначити, що більшість аналітиків пророкує перемогу чинному лідеру О.Лукашенкк.
Виборчі дільниці в Білорусії відкрилися о 8:00 за місцевим часом (8:00 за київським часом) і закрилися о 20:00. Усього до виборчих списків внесено понад 7 млн виборців.
Вперше під час виборчої кампанії в ефір державного телебачення вийшли дебати, в яких взяли участь суперники президента. Сам Лукашенко, який як і раніше користується популярністю у значної частини виборців, участі в дебатах не брав.
Проте, багато хто в Білорусії переконаний, що результати голосування відомі заздалегідь, а політична "відлига" - не більше ніж передвиборчий трюк, покликаний переконати світове співтовариство в відкритості виборів.
"Лукашенку це потрібно, щоб продемонструвати Європі (видимість чесних виборів), оскільки йому потрібні європейські гроші, - стверджує Андрій Санніков, один з трьох основних кандидатів від опозиції - Економіка перебуває в дуже важкому стані, і йому потрібні додаткові кредити".
Сам Лукашенко відкинув всі звинувачення опозиції і заявив, що не збирається йти.
Відповідаючи на запитання журналістів, чи принесе майбутнє голосування якісь політичні зміни, він сказав: "Безумовно, політичні зміни будуть, я впевнений, що ви мали на увазі політичні зміни в цілому, а не зміну влади в Білорусі".
Нагадаємо, Лукашенко вже тричі перемагав на виборах президента, однак результати всіх трьох голосувань не були визнані міжнародними спостерігачами чесними і справедливими.
Втім, за словами експертів, передвиборна кампанія була значно більш відкритою, ніж попередні. Тим не менш, опозиційні кандидати вже готуються протестувати проти результатів голосування, які, на їхню думку, будуть фальсифіковані.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас