На порятунок Аральського моря виділено 10 млрд. дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На порятунок Аральського моря виділено 10 млрд. дол.

Казна та Політика
878
В Алмати відбулася нарада, присвячена підсумкам Координаційної конференції донорів за третьою Програмою дій з надання допомоги країнам басейну Аральського моря (ПБАМ-3), повідомляє Казінформ.
Одним з важливих результатів конференції є виділення на програми по Аральському морю понад $10 млрд. на п'ять років. Ця сума складається із приблизно $1 млрд. донорських коштів і близько $9 млрд. асигнувань з бюджетів країн басейну Аральського моря. Це в 5 разів більше, ніж було виділено в рамках ПБАМ-1 і ПБАМ-2 за 10 років.
На нараді виступив перший віце-прем'єр уряду Казахстану Умірзак Шукеєв, який також є членом правління Міжнародного фонду порятунку Аралу (МФСА). Він назвав історичним завдання з подолання наслідків екологічної катастрофи Аральського моря.
"Це є попередньою умовою довгострокового економічного і соціального розвитку та політичної стабільності наших країн. При цьому ключовим елементом екологічної стабільності в басейні Аральського моря є стале використання водних ресурсів, що може бути досягнуто тільки через спільні скоординовані зусилля всіх країн регіону. Визнаючи взаємопов'язану важливість цих проблем для майбутнього наших країн, глави держав-засновників Міжнародного фонду порятунку Аралу поставили перед виконкомом МФСА спільно з Міждержавною координаційною водогосподарської комісією (МКВК), Міждержавної комісією зі сталого розвитку (МКУР) і донорським співтовариством завдання розробити третю Програму басейну Аральського моря" , - сказав Шукеєв.
Віце-прем'єр підкреслив, що головна мета Програми - це поліпшення соціально-економічної та екологічної ситуації в басейні Аральського моря.
"Реалізація проектів у рамках ПБАМ-3 створить можливість ефективної координації серед донорів на регіональному рівні. Ми хочемо підкреслити справжню і майбутню роль Регіонального центру з превентивної дипломатії для країн Центральної Азії у створенні політичного поля для спільних регіональних дій. З прийняттям ПБАМ-3 уряди сторін ще раз підтвердять свою готовність працювати спільно в тісній співпраці з міжнародним донорським співтовариством для екологічно сталого економічного і соціального розвитку та стабільності в регіоні Центральної Азії", - сказав Шукеєв.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас