В Білорусії сьогодні пройдуть президентські вибори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Білорусії сьогодні пройдуть президентські вибори

Казна та Політика
403
У Білорусії сьогодні пройдуть вибори президента країни. Дострокове голосування проводилося з 14 по 18 грудня, передає РБК.
Виборча кампанія 2010 р. стартувала 14 вересня. У цей день на засіданні палати представників Національних зборів Білорусії було прийнято рішення про дату проведення виборів президента республіки. 27 вересня ЦВК зареєструвала 17 ініціативних груп виборців з висунення кандидатів у президенти. Відповідно до законодавства, щоб бути зареєстрованим, потенційні кандидати повинні зібрати і надати в територіальні виборчі комісії не менше 100 тис. підписів виборців. Збір підписів проводився з 30 вересня до 29 жовтня 2010 р.
У списку кандидатів у президенти 10 осіб: чинний глава держави Олександр Лукашенко, а також Григорій Костусєв, Олексій Михалевич, Володимир Некляев, Ярослав Романчук, Віталій Римашевський, Андрій Санніков, Микола Статкевич, Віктор Терещенко, Дмитро Усс.
У ході виборчої кампанії представники кандидатів на пост президента Білорусі вперше отримали можливість працювати в ЦВК в якості членів комісії з правом дорадчого голосу. До цього часу інститут членів з правом дорадчого голосу, які представляли політичні партії, використовувався з 2000 р. на парламентських виборах. Також вперше для проведення агітаційної кампанії кандидатам у президенти дано право використовувати кошти з особистих фондів.
Для проведення президентських виборів в Білорусії створено 6 тис. 390 ділянок для голосування. Найбільше число виборчих дільниць сформовано в Гомельській і Мінській областях (1 тис. 114 і 1 тис. 085 відповідно), 986 виборчих дільниць будуть відкриті в Брестській області, 911 - у Вітебській області, 818 - в Могильовській області, 730 - в Гродненській області і 702 - в Мінську. У їх числі 280 ділянок, які будуть працювати в санаторіях, профілакторіях, лікарнях та інших лікувально-профілактичних установах та 52 - у військових частинах.
За межами Білорусії утворено 44 дільниці для голосування. По одній виборчій дільниці буде працювати в 28 країнах, по дві - в Німеччині, Китаї, США та Латвії, по чотири - на території Польщі і Росії.
Для проведення голосування виготовлено 7,447 млн бюлетенів. Рішення про таку кількість не випадково. Число бюлетенів не може бути меншою за кількість громадян, які внесені до списків мають право на голосування. За даними на 29 листопада, їх налічується трохи більше 7,094 млн осіб. Кількість запасних бюлетенів не повинно перевищувати 5% від числа виборців.
На проведення президентських виборів у державному бюджеті передбачена сума в розмірі 37 млрд 710 млн білоруських рублів (12,5 млн дол.) У структуру витрат закладено матеріально-технічне забезпечення виборчого процесу, виготовлення поліграфічної продукції, проведення передвиборної агітації, оплата транспортних послуг, послуг зв'язку та інше, заробітна плата головам та членам виборчих комісій.
Очікується, що всього в Білорусію приїдуть для спостереження за голосуванням близько 1 тис. чоловік.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас