Королевська назвала три больові точки бюджету-2011 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Королевська назвала три больові точки бюджету-2011

Казна та Політика
519
У запропонованому урядом проекті бюджеті на 2011 рік є три основні больові точки: відсутність стимулів для детінізації економіки, невиправдане зростання держборгу і занижені соціальні стандарти. Про це заявила Наталія Королевська, голова Комітету Верховної Ради України з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва в ефірі ток-шоу "Шустер Live" на телеканалі "Україна".
"Як було у нас 50% економіки в тіні, так і залишиться в наступному році. І доки в країні не будуть створені стимули, щоб гроші приходили в легальну економіку, доти ми будемо мати жебрацькі соціальні стандарти для людей", - заявила Королевська.
За її словами, зростання тарифів у наступному році призведе до того, що люди в Україні стануть біднішими. "Це перший державний бюджет, в якому зростання зарплат і пенсій нижче, ніж рівень інфляції. При цьому показник інфляції штучно занижений. Планувати зростання цін на 8,9% на наступний рік нереально, - вважає Королевська. - У поточному році зростання цін не відповідає інфляції, яку декларує уряд - ціни на продукти харчування, на опалення зросли, як мінімум, на 30-50%, а не на 10%, як декларує уряд".
Депутат пояснила, для чого в проекті бюджету зафіксовані такі низькі показники. "Мінімальну інфляцію заклали для того, щоб не індексувати всі пенсії і всі заробітні плати по країні, як це передбачено законом. А дефіцит бюджету в розмірі 3,1% будуть покривати пенсіонери за рахунок того, що у них пенсія не буде рости, люди передпенсійного віку, які після прийняття пенсійної реформи будуть працювати довше і їм не треба буде виплачувати пенсії, - вважає Королевська. - Також надходження до Бюджету збільшаться за рахунок того, що люди будуть змушені платити за завищеними тарифами за послуги ЖКГ. Замість компенсації "Нафтогазу" з бюджету, борги цієї компанії перекладуть на плечі всіх громадян України".
Коментуючи передбачене в проекті бюджету зростання запозичень у наступному році, голова Комітету Верховної Ради зазначила: "У 2011 році державний борг зросте ще на 30 млрд. грн. Тобто тенденція зростання запозичень триває. Як брали в 2009-му гроші в борг, як брали в 2010-му, так само збираються брати і в 2011 році", - констатувала Королевська.
На її думку, з такими підходами до створення бюджету збалансувати економіку не вдасться. "Тим не менше, є можливість вирішити основні проблеми - головне мати для цього бажання і проявити політичну волю", - заявила Королевська.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас