Україна більше не приваблює інвесторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна більше не приваблює інвесторів

Казна та Політика
1683
За оцінками Національного банку, у січні-вересні 2010 року валовий приплив іноземних інвестицій у країну склав $4,3 млрд. Однак якщо відняти із цієї суми відтік капіталу з країни в розмірі $0,7 млрд, то чистих вкладень залишається $3,6 млрд, що на $300 млн менше в порівнянні з аналогічним періодом 2009 року.
Як пише газета "Коментарі", проблема полягає не лише в скороченні й без того мізерного інвестиційного потоку, а й у тому, що навіть ці кошти не дістаються реальному сектору економіки.
Так, більше третини всіх інвестицій за дев'ять місяців поточного року припадають на фінансовий сектор. Головним каталізатором вливань в нього виступив МВФ, який зажадав від Нацбанку посилити вимоги до адекватності капіталу банків. У результаті реакції НБУ, багато материнських компаній українських фінустанов були змушені вкласти у свої дочірні структури солідні суми. Приміром, німецький Commerzbank влив у банк "Форум" майже $0,3 млрд, а шведський Swedbank вклав у свою українську "дочку" $0,4 млрд. Однак самі фінансисти, отримавши гроші, не поспішають розморожувати кредитування, у тому числі реального сектора.
Іншими одержувачами іноземних інвестицій стали металургійний сектор, торгівля, будівельники, переробна промисловість. Однак і тут ці вкладення можна вважати інвестиціями лише умовно, бо вони були отримані в рамках угод M&A, більшість з яких були проведені між офшорними компаніями. Наприклад, ММК ім. Ілліча формально відійшов не українському бізнесмену Ринату Ахметову, а нідерландській Metinvest BV, а хімзвод "Стирол" купив не бізнесмен Дмитро Фірташ, а австрійська OstChem Holding AG.
На цьому тлі звучать заяви членів Кабміну про вихід країни з кризи. До речі, Микола Азаров заявив, що для модернізації вітчизняної економіки протягом найближчих десяти років необхідно вкласти в неї $1 трлн. Проте реальна динаміка вкладень у реальний сектор свідчить, що десять років можуть значно затягнутися.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас