Ярошенко: Кабмін Азарова зафіксував недостачу отриманих Кабміном Тимошенко кіотських коштів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ярошенко: Кабмін Азарова зафіксував недостачу отриманих Кабміном Тимошенко кіотських коштів

Казна та Політика
448
Залишок коштів на Єдиному казначейському рахунку (ЄКР) у момент приходу уряду Миколи Азарова становив 1,8 млрд грн., що підтверджує нецільове використання урядом Юлії Тимошенко EUR320 млн, отриманих від японських компаній в рамках Кіотського протоколу із цільовим призначенням на "зелені" інвестиції, заявив міністр фінансів Федір Ярошенко.
"11 березня разом із валютними рахунками на ЄКР було 1,8 млрд грн. разом із поточними надходженнями, тоді як лише кошти від продажу квот складали 3 млрд грн.", - сказав він, виступаючи у Верховній Раді в п'ятницю з інформацією про міжнародний аудит діяльності уряду Тимошенко.
"Простіше кажучи, за станом на 11 березня на ЄКР лежала сума, яка була б неможливою, якби не було нецільового витрачання коштів", - пояснив міністр.
Коментуючи аргументи Блоку Юлії Тимошенко, який посилається на матеріали перевірки аудиторської компанії BDO про наявність 20 травня цього року на відповідних рахунках спеціального фонду держбюджету всіх коштів, отриманих в рамках Кіотського протоколу, Ф.Ярошенко підкреслив, що кошти на ці рахунки повернув вже новий уряд.
"20 травня на ЄКР знаходились кошти у розмірі 5,2 млрд грн., і це вберегло Україну від санкцій від японського уряду", - сказав міністр фінансів.
Ярошенко заявив, що замовлене Кабміном М.Азарова міжнародне аудиторське дослідження показало, що були порушені міжнародні договори під час використання коштів, отриманих від продажу квот в рамках Кіотського протоколу, які передбачають, що ці кошти мають бути направлені виключно на проекти із охорони довкілля.
Замість цього колишні посадові особи уряду і Державного казначейства конвертували ці кошти в гривню, перевели їх на ЄКР, з якого ці кошти використовувалися на різні витрати, непередбачені Кіотським протоколом, сказав міністр.
"Ці гроші використовувалися Міністерством внутрішніх справ за програмою забезпечення захисту прав і свобод громадян., Міністерством праці і соціальної політики на придбання побутового устаткування і створення соціально-контактного центру, Міністерством оборони на закупівлю робіт із капітального ремонту, на капітальний ремонт і придбання устаткування лікарні "Феофанія" і так далі", - стверджує Ярошенко.
Як повідомлялося, Генпрокуратура 15 грудня повідомила про порушення кримінальної справи відносно Ю.Тімошенко за нецільове використання коштів, отриманих урядом під її керівництвом від продажу квот парникових газів в рамках Кіотського протоколу. За інформацією прес-служби Генпрокуратури, Ю.Тимошенко знаходиться під підпискою про невиїзд.
Найняті новим українським урядом навесні цього року для розслідування діяльності попередників аудиторська компанія Trout Cacheris, юридична фірма Akin Gump Strauss Hauer & Feld та агентство розслідувань Kroll 14 жовтня заявили, що Ю.Тимошенко особисто санкціонувала нецільове використання коштів, отриманих в рамках Кіотського протоколу з цільовим призначенням на "зелені" інвестиції.
За їх звітом, оприлюдненим на сайті Мінфіну, Ю.Тимошенко в липні 2009 року доручила конвертувати і перерахувати Пенсійному фонду EUR180 млн (пізніше ці кошти було повернуто за рахунок отриманого кредиту МВФ), у вересні - EUR200 млн знову Пенсійному фонду (ці кошти, як стверджують найняті компанії, не повернено), а в жовтні - EUR90 млн НАК "Нафтогаз України" для оплати російського газу (кошти повернули в травні 2010 року).
БЮТ заявляє, що в тимчасовому використанні отриманих в рамках Кіотського протоколу коштів Держказначейством немає нічого протизаконного, і, врешті-решт, всі ці кошти повернені на відповідні рахунки.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас