Moody's знизило суверенний рейтинг Ірландії на 5 рівнів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody's знизило суверенний рейтинг Ірландії на 5 рівнів

Казна та Політика
314
Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service знизило рейтинг державних зобов'язань Ірландії в національній та іноземній валютах на п'ять рівнів - з Аа2 до Ваа1, прогноз із рейтингу "негативний". Про це говориться в опублікованих сьогодні матеріалах рейтингового агентства. В той же час Moody's знизило короткостроковий рейтинг емітента Ірландії до рівня Prime-2 з Prime-1, передає РБК.
Сьогоднішнє рішення Moody's вийшло за рішенням від 5 жовтня ц.р., коли агентство перемістило рейтинг державних зобов'язань Ірландії в національній та іноземній валютах, у список на перегляд із можливістю зниження.
Кроме того, рішення відповідає попередженню Moody's від 22 листопада ц.р., коли рейтингове агентство заявляло про можливість знизити суверенний кредитний рейтинг Ірландії "на декілька рівнів", оскільки кредитна лінія від Євросоюзу і Міжнародного валютного фонду (МВФ) різко збільшує борговий тягар держави.
Також наголошується, що сьогоднішнє зниження рейтингу відображає загострення невпевненості експертів рейтингового агентства відносно подальшого розвитку економіки Ірландії, зниження фінансової стійкості країни, а також перехід умовних зобов'язань ірландських банків на баланс держави. Крім того, "негативний" прогноз із рейтингу відображає високі ризики для фінансової системи Ірландії, здатні викликати скорочення економічного зростання і високі витрати на відновлення банківської системи країни.
Нагадаємо, 15 грудня ц.р. парламент Ірландії схвалив надання країні фінансової допомоги в рамках програми ЄС/МВФ у розмірі 85 млрд євро. Таким чином, Дублін не без сумнівів погодився отримувати кошти від ЄС/МВФ на відновлення власного банківського сектора.
28 листопада 2010 р. Євросоюз схвалив надання Ірландії 85 млрд євро фінансової допомоги в рамках програми ЄС/МВФ. Середня відсоткова ставка складатиме 5,8%. Пакет допомоги Ірландії включає кредити на термін від 3 до 7,5 років.
За декілька днів до цього, 24 листопада 2010 р., уряд Ірландії представив довгоочікуваний 4-річний план зменшення бюджетного дефіциту до рівня нижче 3% ВВП. Як повідомлялось у матеріалах уряду країни, Ірландія планує зменшити дефіцит державного бюджету до 9,1% ВВП в 2011 р., до 7% ВВП - в 2012 р., до 5,5% ВВП - в 2013 р. і до 2,8% ВВП - в 2014 р.
Напередодні МВФ схвалив надання фінансової допомоги Ірландії у розмірі 22,5 млрд євро.
Програма "жорсткої економії", розрахована на майбутні чотири роки, передбачає скорочення дефіциту бюджету в цілому на 15 млрд євро, при цьому витратну частину планується зменшити на 10 млрд євро, а прибуткову - збільшити на 5 млрд євро, головним чином, за рахунок додаткових податкових зборів. Основну частину заходів зі зменшення бюджетного дефіциту (40%, або 6 млрд євро економії) уряд розраховує провести в бюджеті на 2011 р.
Крім того, ірландський уряд погодився із рекомендаціями МВФ і вирішив знизити мінімальний розмір оплати праці (МРОП) на 13% - до 7,65 євро на годину. В даний час МРОП в Ірландії встановлений на рівні 8,65 євро на годину, що є одним з найвищих показників у ЄС. Протягом чотирьох років уряд Ірландії планує зменшити кількість працівників, зайнятих у держсекторі, на 24 тис. Витрати на оплату праці "бюджетників" зменшаться на 1,2 млрд євро.
Разом з тим, уряд вирішив зберегти корпоративний податок в країні, що є найнижчим серед всіх держав Євросоюзу, на рівні 12,5%. Замість цього тягар додаткових податків ляже на населення країни: якщо зараз прибутковий податок платять ірландці, що заробляють 18,3 тис. євро на рік, то до 2014 р. мінімальний рівень доходів, які обкладаються податком, буде знижено до 15,3 тис. євро. Також влада прийняли рішення збільшити ставку податку на додану вартість (ПДВ) з 21% до 22% у 2013 р. і до 23% - в 2014 р.
Крім того, 24 листопада інше міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's (S&P) знизило довгостроковий суверенний кредитний рейтинг Ірландії відразу на два рівні - з AA- до A. В той же час аналітики S&P зазначили, що фінансова допомога від ЄС і МВФ може підвищити довіру до ірландської банківської системи, проте вона не знизить рівень держборгу і заборгованості приватного сектора.
За підсумками минулого року, згідно з останніми даними європейського статистичного агентства Eurostat, дефіцит бюджету Ірландії становив 14,4% від ВВП, а рівень державної заборгованості був зафіксований на рівні 65,5% від ВВП.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас