Дмитро Фірташ знайшов видобуток — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дмитро Фірташ знайшов видобуток

Фондовий ринок
1596
Компанія Дмитра Фірташа має намір добувати нафту і газ у Польщі. Після того, як у судовому порядку вона змогла "знешкодити" акції польської DPV Service, за які компанія судиться з Rosgas, в групі заявили, що планують інвестувати у видобуток. І хоча польські добувачі вважають, що вигідно добувати вуглеводні не в Польщі, а в Україні, в групі Дмитра Фірташа дотримуються іншої думки.
Вчора Mabofi Holdings Ltd (Кіпр) Дмитра Фірташа заявила, що звертатиметься із позовом до окружного суду польського міста Зелена Гура, який 24 листопада наклав арешт на акції "дочки" Emfesz Kft - Emfesz NG Polska - і що належить їй DPV Service. До кінця грудня, за даними Mabofi, повинен відбутися перший судовий розгляд. Суд постановив внести інформацію про арешт до офіційного реєстру. У Mabofi повідомили, що DPV Services належить 21 ліцензія на пошук нафтогазових запасів на загальній території в 20 тис. кв. км. Запаси цих родовищ оцінюються у 180 млн умовних барелів, а вартість компанії - в $250 млн. "Ми будемо і надалі приймати всі необхідні заходи у сферах цивільного і кримінального права відносно всіх громадян і юридичних осіб, що брали участь у шахрайському захопленні Emfesz", - заявили у Mabofi Holdings.
У листопаді поточного року Фірташ повернув собі контроль над компанією Emfesz. Верховний суд Угорщини підтвердив рішення про визнання незаконним висновку Угорського енергетичного офісу, яким була схвалена операція з продажу енерготрейдера швейцарській компанії Rosgas. На початку травня компанія Group DF Дмитра Фірташа заявила, що 100% Emfesz були незаконно передані від Mabofi компанії Rosgas. Emfesz повідомила, що Rosgas є компанією, що входить у сферу інтересів російського "Газпрому", який цю інформацію до цих пір не прокоментував.
У прес-службі Group DF ситуацію не коментують. Втім, як розповів співрозмовник із оточення Дмитра Фірташа, підприємець планує повернути компанію вже наступного року: "Як тільки всі ліцензії будуть повернені, ми розпочнемо безпосередньо видобуток нафти і газу". За словами співрозмовника, добувати вуглеводні в Польщі для Фірташа безпечніше, ніж в Україні: "Ситуація із 11 млрд кубометрів газу продемонструвала, що в Україні на рівному місці можуть виникнути проблеми.
Та і ціни в Польщі зараз вищі, ніж в Україні". Учасники ринку та експерти вважають, що добувати вуглеводні вигідно в Україні. "У Польщі, втім, як і в Україні, дуже складні геологічні умови, а ось розмір рентної, заробітної плат, вартість матеріалів і устаткування - вища", - розповіли у прес-службі Лукойлу. "Якщо в Україні собівартість тонни видобутої нафти складає $80-100, то в Польщі - $120-150. Аналогічна пропорція зберігається і в разі видобутку газу", - повідомив начальник аналітичного відділу ДІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шєїн.
Директор консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн нагадав, що за останніх півроку декілька польських компаній заявили про плани добувати газ в Україні, і жодна українська компанія не виступила з аналогічною заявою відносно Польщі. Так, у червні польська Kulczyk Oil повідомила про завершення операції із купівлі 70% українського газодобувача "Куб-газ" за $45 млн. А на початку грудня президент PKN Orlen Яцек Кравець і міністр охорони природного довкілля Микола Злочевський підписали угоду про співпрацю у сфері розвідки і видобутку сланцевого газу в Україні.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас