Хорватія відмовилась від "Газпрому" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хорватія відмовилась від "Газпрому"

Енергетика
1511
Країни Євросоюзу почали вживали радикальні заходи із заміни російського газу альтернативними постачаннями, пише "Комерсант". Першою відмовилася від контракту із "Газпромом" хорватська INA. З 1 січня 2011 року єдиним імпортером газу до Хорватії стане італійська ENI. В умовах конкуренції, що загострилася, на газовому ринку цьому прикладу можуть послідувати й інші країни ЄС.
Вчора хорватська INA Group повідомила, що її дочірня Prirodni plin підписала контракт на закупівлю газу з ENI. "За підсумками тендеру, метою якого було обрати високонадійного постачальника із найкращими ціновими умовами, було обрано пропозицію ENI - вона транспортує з 1 січня 2011 року впродовж трьох років по 750 млн кубометрів щорічно", - заявив президент правління INA.
В прес-службі компанії підтвердили, що довгостроковий контракт із "Газпромом" закінчується 31 грудня, а з 1 січня єдиним постачальником буде ENI. В результаті, як вважають в INA, компанія добилася "більшої гнучкості в кількості і цінових параметрах газу", зберігши можливість імпорту по двох маршрутах - із Словенії і зі сполученого Угорсько-Хорватського газопроводу, запуск якого заплановано на найближчий час. Хорватія споживає близько 3 млрд кубометрів газу на рік і забезпечує більше 60% попиту за рахунок власного видобутку.
"Газпром експорт" взяв участь у тендері INA. "Офіційних результатів тендеру в Хорватії ми не отримали, рішення партнерів не коментуємо", - пояснили в компанії.
"Газпром" вважає за краще укладати з клієнтами довгострокові контракти, за якими ціни інколи виявляються вищими, ніж ринкові. Саме довгостроковий контракт в компанії діяв і з Хорватією, зазначає Лента.ру. Російські експерти вважають, що саме такі контракти вигідні споживачам: перехід на короткострокові контракти, хай і дешевші, значно ризикованіші для споживачів у довгостроковій перспективі.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас