Swedbank: Естонії при переході на євро варто врахувати досвід Фінляндії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Swedbank: Естонії при переході на євро варто врахувати досвід Фінляндії

Казна та Політика
267
Естонія може скористатися досвідом сусідньої Фінляндії при переході на євро з 1 січня 2011 року. Таку думку висловили ІА REGNUM у четвер в естонському представництві шведського фінансового концерну Swedbank.
У банку нагадали, що в 2002 році з переходом на євро була згодна лише половина населення Фінляндії, але тепер ставлення до єдиної валюти швидше позитивне. При цьому фінські марки залишалися в ходу поряд з євро ще протягом двох місяців після переходу. Таким чином, процес звикання до євро у Фінляндії був більш тривалим, ніж це буде в Естонії, де паралельне використання естонської крони дозволено лише до 14 січня.
Крім того, початковий період використання євро буде некомфортним для жителів Естонії, тому що перерахунок займає багато часу при купівлі товарів і послуг. Але через півроку звикання до нових цін завершиться, і ціни в євро остаточно переможуть у свідомості естонців розрахунки в кронах.
Головним сюрпризом при переході на євро будуть зарплати, вважають у банку. Для багатьох у Фінляндії було великим шоком вперше побачити свою зарплату в євро, що значно менше, ніж у колишніх фінських марках. Лише після отримання зарплати у євро можна усвідомити справжню ціну звичних речей і товарів, вважають в Swedbank.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас