Експерти очікують стабілізації цін на цукор — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти очікують стабілізації цін на цукор

Аграрний ринок
466
Якщо на світових ринках не буде погодних потрясінь, а в Україні держава не заграється з регулюванням цін на цукор, 2011 рік обіцяє бути стабільним. Виробники та аналітики охоче дають прогнози щодо цього ринку. "Середньорічна відпускна вартість цукру в Україні, за нашими розрахунками, складе 8,3 тис. грн./т, переробленого цукру-сирцю - 8,3-9,4 тис. грн/тонна.
Це означає, що в роздробі білий пісок буде оцінюватися в середньому по 11-12 грн./кг", - розповідає президент агропромислової асоціації "Група компаній "Укррос" Сергій Федоренко. Він вважає, що Україна цілком обійдеться навареними обсягами українського цукру в тому випадку, якщо заводи перероблять "квотний" сирець в повному обсязі (267 тис. т). У підсумку на українському ринку в 2010/2011 маркетинговому році з'явиться 1,825 млн. т білого продукту при потребі 1,750 млн. т на рік. Виходить, що в кінці 2011 р. перехідні залишки цукру в Україні можуть скласти 75 тис. т.
Вперше з початку кризи вони будуть і на світовому ринку. Прогноз банку "МакКвайер" (Macquarie) на 2010/2011 маркетинговий рік побудований за оптимістичним сценарієм, в якому перевищення виробництва цукру над його споживанням складе 2,29 млн. т. Надлишки цукру в 2011/2012 рр. можуть додатково збільшитися до 4,41 млн. т. Ще в 2008/2009 рр. дефіцит цукру в світі обчислювався на рівні 10,5 млн. т. Тепер, схоже, галузь вибирається з кризи.
Це гарна новина для України, тому що тепер дефіцит власного цукру на вітчизняному ринку буде згладжений в ціновому відношенні. "Незважаючи на те, що виробництво національного цукру в Україні нижче споживання на 12%, внутрішній ринок не відчує дефіциту цукру", - вважає керівник аналітичного департаменту консалтингового агентства "ААА" Марія Колесник. Для імпортозалежної країни профіцит у світі означає відносну стабільність цін, що вже добре, якщо згадати гарячкову динаміку цін на цукор в 2008-2010 рр. За цей період білий продукт подорожчав з 3,8 до 7 тис. грн. за тонну - більш ніж на 170%, чим відштовхнув від себе покупців.
Варто сказати, що при нинішньому дефіциті наварених обсягів стабільність цін може бути досягнута не лише тому, що в світі очікується профіцит цукру. Справа в тому, що постраждале в кризу споживання ще не відновилося. Так, ще в 2007/2008 рр. вітчизняний ринок поглинав 2,3 млн. т білого піску, а в 2010/2011 рр. виробники очікують, що цей показник не перевищить 1,750 млн. т. Не готовий до різкого подорожчання цукру і харчопром. "При досягненні оптової ціни 10 тис. грн./т виробництво кондитерської продукції знизиться на 35-40%", - побоюється Сергій Федоренко.
Нині білий цукор у Лондоні оцінюється на рівні $769,40 (+ $14,20), цукор-сирець (Нью-Йорк) - $678,58 (+ $6,39), відзначають в "ААА". Аналітики банку "МакКвайер" прогнозують, що середня ціна на цукор-сирець в 2011 р. буде на рівні 26,75 цента за фунт ($589,73/т). Федоренко очікує досягнення світової ціни на цукор у розмірі $1040/т і вважає, що ці показники будуть орієнтиром на внутрішньому ринку. У 2011 р. "Укррос" має намір на 15% збільшити площі під посівами цукрових буряків. У зв'язку з цим сільськогосподарські підприємства холдингу вже підготували під посів 18 тис. га земель. "Астарта-холдинг", інший великий гравець ринку цукру, вже підготувався до прийому цукру-сирцю на Яреськівському цукрозаводі. Аналітики вважають, що саме цей холдинг переробить левову частку імпортного напівфабрикату в новому сезоні.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас