СБ відзначає декілька вад Податкового кодексу України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБ відзначає декілька вад Податкового кодексу України

Казна та Політика
1296
Податковий кодекс, прийнятий Верховною Радою в грудні 2010 року, має низку ключових проблем у сфері оподаткування України, вважають у Світовому банку (СБ).
"Окремі ключові проблеми податкової політики та адміністрування залишилися... Нові податкові пільги знижують податкову базу з податку на прибуток підприємств і з податку на додану вартість", - вказується в прес-релізі СБ, який був наданий журналістам у Києві в четвер.
Відповідно до прес-релізу, таким чином, заплановане зниження ставок прямих податків стає фіскально складнішим.
Крім того, на думку експертів банку, Податковий кодекс не використав можливість вирішити проблеми, пов'язані з існуючим звільненням від сплати ПДВ і спеціальними режимами, які в минулому були неефективні для стимулювання економічної діяльності або зниження цін на продукцію.
"Більше того, нова схема ПДВ для зернової та деревообробної продукції діє як податок на експорт і може таким чином стримувати зростання в цих секторах", - підкреслюється в прес-релізі.
СБ також відзначає, що відкладено реформу системи єдиного податку, яка призначена для охоплення малого бізнесу в усіх сферах діяльності і зниження ухилень від сплати податків.
Крім того, відповідно до прес-релізу, Податковий кодекс майже не знижує складність і громіздкість податкового адміністрування в країні.
Серед позитивних моментів, які відображені в документі, СБ зазначає: консолідацію податкового законодавства в єдиному кодексі, оптимізацію місцевих податків і реформування податку на прибуток для страхових компаній.
Як повідомлялося, Податковий кодекс України набирає чинності з 2011 року. Документом, серед іншого, передбачається зниження ставки податку на прибуток з 25% до 23% в 2011 році, до 21% в 2012 році, до 19% в 2013 році і до 16% з 2014 року. Крім того, ставка ПДВ з 2014 року також буде зменшена до 17% з нинішніх 20%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас