Білорусь отримає близько 4 млрд дол. дотацій від РФ в 2011 р. в результаті безмитного постачання нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусь отримає близько 4 млрд дол. дотацій від РФ в 2011 р. в результаті безмитного постачання нафти

Енергетика
249
Білорусь отримає в 2011 р. від Росії дотації в розмірі приблизно 4 млрд дол. в результаті безмитної поставки російської нафти. Про це повідомив статс-секретар, заступник міністра фінансів РФ Сергій Шаталов, виступаючи на конференції в Москві, повідомляє РБК.
"Нещодавно успішно завершили переговори з Білоруссю. З січня 2011 р. будемо поставляти туди безмитно нафту. Натомість Білорусь зобов'язується перераховувати нам повністю експортні мита на вироблені нафтопродукти, які вивозяться за межі Митного союзу. Це серйозні дотації Білорусі з боку Росії. У 2011 р. ми оцінюємо це як 4 млрд дол приблизно", - сказав С.Шаталов.
Раніше міністр економічного розвитку РФ Ельвіра Набіулліна повідомляла, що Росія готова скасувати експортні мита на нафту для Білорусі з 1 січня 2011 р. у разі ратифікації Мінськом угод щодо Митного союзу і Єдиного економічного простору (ЄЕП). У свою чергу, за її словами, Білорусь погодилася стягувати мита на експорт нафтопродуктів і передавати 100% збору Росії. При цьому вона навела слова Президента Білорусі Олександра Лукашенка, який заявив, що найближчим часом пакет по ЄЕП (17 угод) білоруси готові ратифікувати". Е. Набіулліна також повідомила, що РФ залишить ціни на газ для Білорусі в 2011 р. на рівні 2010 р.
Нагадаємо, у січні 2010 р. після місячної суперечки Росія ввела мито на експорт 15,5 млн т нафти на НПЗ в Білорусь, залишивши 6,3 млн т безмитних поставок для її внутрішніх потреб. Одночасно Росія стала стягувати експортні мита на нафтопродукти в торгівлі з Білоруссю. У відповідь Білорусь значно скоротила закупівлю російської нафти. Недолік сировини на білоруських НПЗ був частково компенсований поставками з Венесуели. Відповідно до контракту, в період з 2011 р. по 2013 р. Венесуела буде щорічно поставляти в Білорусь до 10 млн т нафти. До введення мит Білорусь щорічно закуповувала у РФ приблизно 21,5 млн т нафти. Для Росії поставки нафти в Білорусь є одним із значущих напрямків експорту.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас