"Богдан" виграв Євро-2012 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Богдан" виграв Євро-2012

Казна та Політика
800
Корпорація "Богдан" змогла отримати велике урядове замовлення на поставку автобусів: 400 туристичних та 100 для аеропортів. Крім того, "Богдан" підписав договір про спільне виробництво автобусів з німецькими компаніями MAN і Viseon Bus. На українському підприємстві розраховують на продаж не лише в Україні, але і на експорт.
Уряд України і корпорація "Богдан" підписали меморандум про постачання 400 туристичних автобусів і 100 автобусів для аеропортів міст, що приймають Євро-2012. Документ підписаний міністром інфраструктури Борисом Колесниковим і президентом корпорації "Богдан" Олегом Свинарчуком. "Ми підписали угоду з корпорацією "Богдан", тому що вони єдині в Україні, хто в даний час може надати нам туристичні та аеропортові автобуси", - говорить Борис Колесников. За його словами, основний конкурент, Львівський автобусний завод, зараз повністю завантажений замовленнями і не зможе поставити необхідні машини вчасно - до 15 квітня 2012 року. Колесников також уточнив, що уряд буде залучати кредит у банків зі ставкою не більше 7,5% терміном до восьми років. "Ми будемо оплачувати відсотки, а тіло кредиту буде виплачуватися за рахунок муніципальних коштів", - додав міністр.
Корпорація "Богдан" заснована в 2005 році. Об'єднує 20 компаній, серед яких Луцький автомобільний завод, "Черкаський автобус", "Hyundai Моторс Україна" і "Укрпромінвест-Авто". Корпорація входить до складу групи "Укрпромінвест" підприємця Петра Порошенка. "Богдан" сертифікував свої тролейбуси на ринку Європейського союзу.
Також стало відомо, що "Богдан" підписав меморандуми про організацію спільного виробництва туристичних 12-метрових автобусів "Богдан-MAN" з MAN та аеропортових 13-метрових автобусів "Богдан-Neoplan" з компанією Viseon Bus (ТМ Neoplan). "Ми підписали договір з компанією MAN на сім років. За цей час ми повинні будемо виробити понад 2 тис. туристичних автобусів. MAN буде поставляти нам машинокомплекти, а ми - використовувати кузови 'Богдана'", - зазначив віце-президент корпорації Володимир Гунчик.
За його словами, після Євро-2012 "Богдан" планує продавати ці машини за кордон. Viseon Bus поставить машинокомплекти для виробництва 100 автобусів у рамках підготовки до Євро-2012. Про подальші плани співпраці з цією компанією не повідомляється.
За словами Бориса Колесникова, за рахунок спільного виробництва з MAN і Viseon Bus вартість автобусів можна буде знизити на 25-30%. Він також уточнив, що на сьогоднішній день туристичні автобуси MAN коштують 260-280 тис. євро, а автобуси для аеропортів Neoplan - 460 тис. євро.
Замовлення дуже вигідне для корпорації. "У 'Богдана' зовсім новий завод, і більше половини потужностей простоюють, тому уряд вибрав їх. Це дозволить підприємству завантажити свої потужності ще на 20%, а також освоїти нову лінійку автобусів", - говорить аналітик ІК Concorde Capital Єгор Самусенко. Нагадаємо, що "Богдан" не вперше співпрацює з закордонними компаніями в рамках спільного виробництва. Українське підприємство наприкінці травня підписало угоду про спільне виробництво тролейбусів з чеською компанією Cegelec. Тролейбуси спільного виробництва поставляються в Автономну республіку Крим, де корпорація виграла тендер, також вони розраховані на ринки Словенії, Болгарії, Угорщини та країн Балтії.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас