Економіка США буде зростати у 2011-12 швидше Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка США буде зростати у 2011-12 швидше Європи

Казна та Політика
428
Економіка США зростатиме швидше у найближчі два роки, порівняно з іншими багатими країнами, свідчать результати опитування більше 200 економістів, проведеного Рейтер.
Завдяки високим обсягам роздрібних продажів, які зросли п'ятий місяць поспіль у листопаді, економісти чекають, що споживчий попит у США збільшуватиметься, і на підставі цього переглянули прогноз зростання економіки.
Однак аналітики чекають скромнішого зростання економік єврозони і Великобританії, а в Японії прогнозують різке скорочення ВВП в поточному кварталі і слабке зростання наступного року.
"Три місяця тому ринки намагались передбачити, чи є слабка економічна активність тимчасовою або говорить про щось тривожніше", - сказав глава досліджень в Barclays Capital Ларрі Кантор.
"Більша частина недавньої статистики, проте, показала, що це було не більше, ніж пауза, яка ознаменувала перехід від початкового зростання, заснованого на запасах і заходах стимулювання, до стабільнішого, але все таки міцного зміцнення".
Респонденти у середньому чекають, що внутрішній валовий продукт США зросте на 2,7 відсотка у 2011 році в річному обчисленні, тоді як минулого разу, в листопаді, аналітики прогнозували зростання на 2,3 відсотка.
Це один із найсильніших показників серед країн "Великої сімки". Економіки, котрі розвиваються, такі як Китай та Індія, зростають набагато швидше, а Китаю навіть довелось вжити заходів, аби уникнути перегріву економіки.
Серед інших причин перегляду прогнозів зростання американської економіки аналітики послались на продовження податкових пільг і виплат із безробіття у США на два роки, а також скорочення податку на зарплату на 2 в.п.
"Кілька чинників - від продовження податкових пільг до пом'якшення монетарної політики, від стабілізації на фінансових ринках до хороших корпоративних звітів - вказують на те, що економічне зростання поступово прискорюватиметься протягом 2011 року", - сказала економіст з Mesirow Financial Дайен Свонк.
Однак респонденти вважають, що високий рівень безробіття, як і раніше, несе істотний ризик для відновлення економіки у США, так само як і зростання боргової кризи в єврозоні, яка може нашкодити глобальній фінансовій системі.
Враховуючи побоювання, що на країни єврозони із величезними боргами, такі як Португалія або Іспанія, може обрушитися нова криза, а також курс на жорстку економію на периферії, економіка блоку швидше за все, не зможе показати хорошого зростання протягом двох найближчих років.
Економісти чекають, що зростання в єврозоні складатиме близько 03,-0,5 відсотка в кожному кварталі до кінця 2012 року, через те що країни із великим держборгом тягнутимуть донизу найбільш потужні європейські економіки, такі як Франція та Німеччина.
"Тоді як ризик другої хвилі кризи в єврозоні в цілому знизився, кризові умови, швидше за все, збережуться в країнах, які досі відчувають на собі наслідки ексцесів локризового періоду", - сказав Кен Уоттрет з BNP Paribas.
У Японії перспективи зростання не краще. Економіка країни може різко впасти у цьому кварталі і повернутися лише до скромного зростання у 2011 році.
Аналітики чекають, що Японія залишиться на шляху до дефляції і в 2012 році, а Банк Японії в найближчому майбутньому не підвищуватиме ключову ставку, яка знаходиться на рівні близько нуля.
Прогноз зростання британської економіки виглядає лише трохи кращим порівняно із єврозоною, оскільки країна теж розвернула програму заходів жорсткої економії. Аналітики вважають, що інфляція у Великобританії буде істотно вищою у 2011 році, ніж заплановані Банком Англії 2 відсотки, через підвищення ПДВ.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас