Готівка у законі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Готівка у законі

Казна та Політика
6939
"ЭИ" вже писали про намір глави ДПАУ очистити ринок послуг переведення у готівку грошей від "сторонніх" структур. Влітку за усним дорученням заступника голови ДПАУ Сергія Лекаря на місцях перестали приймати звіти у всіх підприємців, які прямо або побічно були пов'язані із переведенням у готівку грошей. Тиск відчули і банки, котрі причетні до таких схем.
Внаслідок дій ДПАУ вартість переведення у готівку у центральних і північно-західних регіонах країни різко зросла: з 3-5% до 7-10% від суми, яку необхідно перевести у готівку. При цьому складнощі в роботі відчули компанії, які займалися цим бізнесом впродовж декількох років і мали налагоджені зв'язки із контролюючими органами. "У ДПАУ чудово знають такі компанії. У якийсь момент у них просто перестали приймати звіти", - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. За його словами, серйозний тиск відчули банки, включені у схеми: їм рекомендують не проводити платежі, які можуть бути пов'язані із переведенням у готівку коштів. А банк, як відомо, головна ланка подібних схем.
За словами джерел у ДПАУ, очищення цього ринку закінчилося, коли на ньому залишилося близько 12-14 структур, що мають безпосередні контакти із "контролюючими державними органами у сфері оподаткування і грошово-кредитної політики" (тобто ДПАУ та НБУ). Проте при цьому так звані центри конвертацій не просто "дякують" одному господареві, але і активно передають йому інформацію про своїх клієнтів.
Підприємці, які користуються послугами "правильних" центрів конвертації, стверджують, що при наданні документів у них все частіше виникають проблеми. "Коли ми подаємо звіти, мені в інспекції прямо говорять - ви співпрацюєте із центром конвертації, тому ми вас перевірятимемо, - говорить один зі співрозмовників.- На моє питання, чому ж вони ці центри конвертацій не закривають, податківці відповідають, що у них дуже хороший дах". На думку підприємця, така схема створена спеціально, для того щоб у ДПАУ з'явився додатковий інструмент впливу на бізнес. "Якщо в компанії є т.з. ознаки фіктивної діяльності, то податкова може відмовити у визнанні частини валових витрат, нарахувати на них податки і штрафи", - говорить бізнесмен. Він вважає, що такі заходи застосовуються ДПАУ через низький показник виконання плану із наповнення бюджету.
За даними ДПАУ, цього року податковою міліцією виявлена і припинена діяльність 168 центрів конвертації. "Стягнуто 189 млн. грн. з контрагентів - реальних суб'єктів господарювання, які мали відношення з фіктивними фірмами і центрами конвертації", - повідомили у податковій адміністрації.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас