Китай вийшов на п'яте місце у світі за обсягом прямих іноземних інвестицій за кордон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай вийшов на п'яте місце у світі за обсягом прямих іноземних інвестицій за кордон

Казна та Політика
290
В останні п'ять років загальний обсяг прямих інвестицій із Китаю за кордон склав 220 млрд дол. при середньорічному зростанні на 30%, що дозволило країні вийти на п'яте місце у світі. Про це повідомляє "Синьхуа" із посиланням на заяву представника Міністерства комерції КНР Яо Цзянь.
За даними Мінкомерції, в січні-листопаді поточного року китайські інвестори вклали капітал у 2786 підприємств 122 країн і регіонів світу, загальний обсяг прямих інвестицій Китаю в нефінансові галузі зарубіжних країн досяг 47,56 млрд дол.
Я.Цзянь зазначив, що основний потік китайських інвестицій йде у Спеціальний адміністративний район Сянган, на Кайманові острови, до Австралії, на Британські Віргінські острови, до Швеції, США, Канади, Росії і Бразилії. 90% інвестицій зосереджено у сфері надання комерційних послуг, гірничодобувної і оброблювальної промисловості, транспортних перевезень, оптової і роздрібної торгівлі.
Крім того, за 11 міс. 2010 р. доходи Китаю від виконання підрядно-будівельних робіт за кордоном склали 74,25 млрд дол., збільшившись на 14,6% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, а також були підписані нові договори на суму 110,3 млрд дол. при збільшенні на 3,6%.
За перші 11 міс. 2010 р. доходи від операцій із надання зарубіжним країнам трудових послуг досягли 4,42 млрд дол., знизившись на 1,8% , порівняно із торішнім показником.
Зазначимо також, за даними міністерства торгівлі країни, Китай залучив 91,7 млрд дол. у вигляді прямих іноземних інвестицій (FDI) за перших 11 міс. 2010 р., що майже на 18% більше, ніж за аналогічний період 2009 р.
За весь рік Китай може залучити 100 млрд дол. прямих іноземних інвестицій, сказав представник міністерства Яо Цзянь.
Обсяг залучених Китаєм коштів вперше перевищить100 млрд дол. Це очевидний доказ того, що друга за розмірами у світі економіка залишається сильною, не дивлячись на занепокоєння з приводу зростання витрат на оплату праці.
Поряд із загальною привабливістю вкладень у швидкорослу китайську економіку, значну увагу іноземні інвестори приділяють сектору послуг, зазначив Цзянь.
"Сектор послуг став потужною рушійною силою зростання прямих зарубіжних інвестицій, що також відповідає меті уряду - реформувати структуру економіки", - сказав Цзянь, маючи на увазі прагнення Пекіна підвищити внутрішній вжиток і менше залежати від експорту.
Інвестиції, притягнені сектором послуг, склали 44,9% від загального обсягу FDI за перших 11 міс. поточного року, тоді як за той самий період минулого року на їх частку припадало 40,9%.
"Із зростанням економіки Китаю в майбутньому, зростання інвестицій у виробничий сектор буде стабільним, а зростання інвестицій в сектор послуг прискорюватиметься", - сказав Цзянь.
Тільки у листопаді Китай залучив 9,7 млрд дол. у вигляді FDI, що на 38% більше, ніж у листопаді 2009 р., повідомило міністерство.
Нагадаємо, в січні-жовтні поточного року китайські інвестори вклали капітал в 2570 підприємств 119 країн і регіонів світу, загальний обсяг прямих інвестицій Китаю в нефінансові галузі зарубіжних країн досяг 40,54 млрд дол.
Як показують дані статистики, за перших 10 місяців доходи Китаю від виконання підрядно-будівельних робіт за кордоном склали 66 млрд дол., збільшившись на 15,3% порівняно з аналогічним періодом минулого року, і були підписані нові договори на суму 96,12 млрд дол. при скороченні на 4%.
За перші три квартали доходи від операцій на основі співпраці у сфері надання зарубіжним країнам трудових послуг досягли 6,97 млрд дол., залишившись на аналогічному з минулим роком рівні. На кінець жовтня кількість громадян, які працюють за кордоном, склала 831 тис. осіб - на 50 тис. більше, ніж в той самий період минулого року.
Зазначимо, обсяг прямих китайських інвестицій у зарубіжну економіку в 2009 р. склав 56,5 млрд дол. За цим показником Китай зайняв п'яте місце у світі.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас