Верховній Раді пропонують ввести українські депозитарні розписки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Верховній Раді пропонують ввести українські депозитарні розписки

Кредит&Депозит
570
Позафракційний депутат Юрій Полунєєв пропонує парламентаріям розширити спектр фінансових інструментів і ввести українські депозитарні розписки (УДР). Відповідний законопроект про внесення змін до закону "Про цінні папери та фондовий ринок" №3585 зареєстрований в парламенті 14 грудня.
Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, текст якої розміщений на веб-сайті парламенту, він, зокрема, визначає основні механізми емісії УДР, введення обліку прав, правил обігу, захисту прав власників і порядку розкриття інформації.
Документ визначає УДР як іменний цінний папір, що засвідчує право його власника на користування певною кількістю цінних паперів іноземного емітента, які є базовим активом УДР.
Законопроект також пропонує закріпити право власника УДР вимагати від її емітента забезпечення реалізації всіх прав за цінними паперами, що є базовим активом, в тому числі - на управління емітентом.
Згідно з документом, передбачається, що базовим активом УДР одного випуску не можуть бути цінні папери іноземного емітента різних випусків (серій), а також похідні цінні папери (деривативи). Емітент може випускати УДР за умови, що він є власником цінних паперів, які є базовим активом УДР згідно із законодавством країни емітента цінних паперів, та здійснив обтяження цінних паперів зобов'язанням на користь майбутніх власників УДР.
Крім того, законопроект пропонує встановити порядок емісії, обігу та дострокового припинення обігу УДР законом і правовими актами Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР), а порядок реєстрації випуску та проспекту емісії розписок - виключно нормативними актами ДКЦПФР.
Емітенту УДР пропонується заборонити користуватися базовим активом, розпоряджатися ним або відчужувати до завершення терміну обігу депозитарних розписок.
Згідно з документом, термін обігу УДР не може перевищувати терміну обігу цінних паперів, які є їх базовим активом. Передбачається, що після завершення терміну обігу УДР, права за цінними паперами, що є базовим активом, переходять від власника розписок до емітента розписок, що викуповує УДР відповідно до проспекту емісії, з подальшим погашенням.
Законопроект також передбачає обіг УДР на фондовій біржі після реєстрації ДКЦПФР.
Як повідомлялося, дискусії навколо законопроекту про УДР велися ще з весни 2010 року за участю робочої групи ДКЦПФР. Потім восени держкомісія визнала передчасним введення такого інструмента, відзначивши наявність ризиків, пов'язаних з відтоком капіталу, і відклала роботу над документом.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас